Companii

Afacerile ButanGas au scazut cu 17%, dar au redevenit profitabile

Afacerile ButanGas au scazut cu 17%, dar au redevenit profitabile
13.05.2009, 13:47 25

ButanGas Romania, unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata distributiei de gaz petrolier lichefiat (GPL) a inregistrat in primele trei luni ale anului o cifra de afaceri de 62,3 milioane de lei (14,6 milioane de euro), in scadere cu 17% comparativ cu perioada similara a anului trecut, pe fondul reducerii cantitatilor comercializate pe piata de profil.

"Cifra de afaceri s-a redus pentru ca produsul este mai ieftin comparativ cu anul trecut in contextul in care si cantitatile vandute sunt mai mici pe fondul crizei. Cele mai mari scaderi le-am inregistrat pe partea de autogaz, unde volumele s-au micsorat cu circa 20% fata de primele trei luni ale anului trecut, in timp ce segmentul de butelii a scazut cu 10%. Singurul segment de piata care a mers conform estimarilor a fost cel reprezentat de micul vrac", a declarat Florin Preda, directorul general al ButanGas Romania.
In ciuda acestei scaderi, compania a revenit pe castig, consemnand in primele trei luni ale anului un profit net de 3,4 milioane de lei (0,8 milioane de euro) fata de pierderile de 3,67 milioane de lei (aproximativ un milion de euro) din primul trimestru din 2008.
"Anul trecut, cand barilul de petrol batea record dupa record, era aproape imposibil sa tii pasul cu aceste cresteri si la nivelul pretului. De aici au rezultat pierderile, pentru ca nu puteam scumpi produsul in acelasi pas. Anul acesta, ieftinirea barilului a dus si la o ieftinire a produselor, dar nu in aceeasi masura, ceea ce in final a dus la profit", explica Preda.
Potrivit datelor prezentate de companie, ButanGas Romania a finalizat primele trei luni cu un numar de angajati de 407 persoane, cu 31 mai multe comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.
"Avem semnale pozitive pentru al doilea trimestru al anului. Aprilie a mers mai bine probabil si datorita sarbatorilor, dar incerc sa fiu prudent in ceea ce priveste estimarile mele. Speram ca situatia sa se imbunatateasca", a mai precizat reprezentantul ButanGas Romania.
Compania a inregistrat in 2008 o cifra de afaceri de 323,2 milioane de lei (87,8 milioane de euro), in crestere cu 52% fata de anul anterior, dar a trecut pe pierderi de 3,65 de milioane de lei (circa un milion de euro), fata de castigul de 2,85 milioane de lei (0,8 milioane de euro) din 2007.
Piata locala de GPL este de circa 500.000 de tone anual, fiind una destul de dinamica in ceea ce priveste apetitul investitorilor pentru achizitii.
Astfel, Rompetrol Gas, unul dintre principalii jucatori ai pietei, si-a consolidat pozitia anul trecut prin preluarea segmentului de autogaz de la competitorul sau direct Crimbo Gas.
Anterior acestei tranzactii, Crimbo Gas mai fusese implicat in vanzarea segmentului de butelii catre grupul olandez SHV.
O alta tranzactie importanta pe aceasta piata a fost iesirea gigantului anglo-olandez Shell de pe piata locala, afacerea cu GPL Shell Gas Romania fiind cumparata de Petrom, care si-a consolidat astfel pozitia pe piata.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO