Companii

Afacerile Apa Nova cresc, profiturile intra la apa

25.09.2006, 17:08 49

Apa Nova Bucuresti, compania care are in concesiune serviciile de distributie a apei si cele de canalizare din Capitala, a obtinut la sfarsitul anului trecut un profit net de 12,3 milioane de euro conform standardelor internationale de contabilitate, cu 10% sub rezultatul din 2004.
"Exercitiul financiar confirma rezultatele firmei, in mod special cele ale principalilor indicatori, EBITDA (profitul operational - n.r.) situandu-se la 30,5 milioane de euro, iar rezultatul operational ridicandu-se la 13,8 milioane de euro", au declarat reprezentantii companiei.
"Acestea sunt afectate totusi de neplata facturilor pentru canalizare ale RADET-ului, aproximativ 10 milioane de euro, situatie care, prin lipsa de lichiditati pe care o creeaza face din ce in ce mai dificila atingerea nivelurilor de servicii", au mai precizat sursele citate.
Comparativ cu 2004, Apa Nova a inregistrat la sfarsitul anului trecut un rezultat financiar negativ de 1,74 milioane de euro, ceea ce a dus la scaderea profitului net al companiei.
La nivelul cifrei de afaceri, aceasta a inregistrat o crestere de 23% comparativ cu sfarsitul anului 2004, atingand un nivel de 78,6 milioane de euro.
Apa Nova este o societate mixta in care sunt parteneri gigantul francez al utilitatilor Veolia Water si municipalitatea Capitalei.
Volumul total al investitiilor derulate de companie s-a ridicat in 2005 la 68 de milioane de lei (18,8 milioane de eruo), cifra care nu include proiectul statiei de tratare a apei Crivina, care a costat aproximativ 55 de milioane de euro.
Crivina este prima investitie pe care o face Veolia in statiile care deservesc Bucurestiul. Statia se alimenteaza cu apa din raul Arges.
Desi la Crivina se foloseste si procedeul de clorinare pentru dezinfectarea apei, intr-un procentaj mai mic decat in prezent, ozonificarea va inlatura o parte a gustului si a mirosului specific de clor. Insa, pentru ca apa de la Crivina se amesteca cu cea de la celelalte doua surse - Rosu si Arcuda -, consumatorii au parte de aceeasi calitate a apei.
Apa de robinet din Bucuresti este potabila conform standardelor, dar din cauza gustului si mirosului neplacut este practic de nebaut.
Repetatele majorari ale tarifelor de apa si canalizare si calitatea proasta a infrastructurii aferente au provocat nemultumirea populatiei si a municipalitatii.
Francezii de la Veolia au in concesiune si serviciile de apa si canalizare din Ploiesti.
Veolia este cel mai mare investitor privat in sectorul serviciilor de apa din Romania, pe o piata inca dominata de regiile locale de profil.
Veolia este una dintre cele mai importante companii in domeniul serviciilor de apa la nivel global.
Compania franceza de utilitati a inregistrat o crestere de 40% a profitului din prima jumatate a anului, pana la 444,5 milioane de euro. Vanzarile pe primele sase luni au avut o valoare de 14 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO