Companii

Afaceri cu 6% mai mari pentru producatorul de mobila Alprom

19.12.2002, 00:00 18

Producatorul de mobila Alprom din Pitesti va inregistra in acest an o cifra de afaceri de 19,5 milioane de dolari, cu sase procente mai mult decat in anul anterior, a declarat Ziarului Financiar Violeta Anton, director economic al companiei.
"Peste 70% din veniturile Alprom il reprezinta exporturile de mobilier, care s-au ridicat in acest an la 14,2 milioane de dolari", a precizat Anton. Principalele destinatii ale produselor companiei din Pitesti sunt Olanda, Franta, Germania si Anglia.
Ponderea exporturilor in cifra de afaceri a crescut in acest an fata de 2001, cand a fost de circa 64%. La nivel national, circa 80% din vanzarile producartorilor autohtoni de mobila se realizeaza peste hotare.
"Profitul a inregistrat o diminuare in 2001 fata de 2000 cu 15%, dar in 2002 se preconizeaza o crestere de 33% fata de 2001", a mai spus reprezentanta Alprom. Astfel, in 2002, profitul companiei se va ridica la 1,65 milioane de dolari, fata de 1,24 mil. $ in anul precedent.
"In ultimii ani, compania a realizat anual investitii de aproximativ un milion de dolari, care au constat in special in modernizari tehnologice si introducere de noi masini si instalatii, imbunatatirea conditiilor de munca si mediu", a precizat Violeta Anton.
Pentru anul viitor, compania estimeaza o crestere cu 15% a cifrei de afaceri, in timp ce profitul se va majora cu 20%. De asemenea, investitiile sunt previzionate tot la un milion de dolari. "Principalii factori care vor determina aceasta crestere sunt: patrunderea pe piata Rusiei, dezvoltarea retelei comerciale pe piata interna, cresterea productivitatii muncii in conditii de eficienta economica si continuarea politicii de investitii de capital", a declarat directoarea Alprom.
Industria mobilei din Romania va cunoaste o crestere in perioada urmatoare, "cel putin pana in 2010", apreciaza Anton. Tendinta va fi spre realizarea  de produse utilizand materiale moderne ca PAL caserat, MDF (material fibrolemnos de densitate mare - n.r.), completeaza ea.
Din 2003, avand in vedere strategia pana in 2010 la nivel de ramura, investitiile in acest sector vor creste in directiile ce permit obtinerea de avantaj competitiv si de crestere a eficientei economice. "Investitiile vor viza cel mai important factor - resursa umana", este de parere Anton.
Numarul de angajati al companiei s-a redus cu 2,6% in 2001 fata de 2000, iar in acest an numarul angajatilor a crescut cu 4,7%.
Principalele categorii de produse ale Alprom sunt bibliotecile (care aduc zecime din cifra de afaceri a companiei), urmate de bufete si vitrine ( o alta zecime).
Reprezentantii societatii estimeaza ca Alprom detine o cota de circa 3-4% din piata autohtona, principalii concurenti fiind Mobexpert, Silvarom, Imar si Pipera.
Producatorul de mobila face parte din grupul de firme Alprom din Pitesti, care este alcatuit din noua societati care isi desfasoara activitatea pe platforma Alprom. Actionarii companiei sunt SIF Banat-Crisana, cu 1,74% din actiuni, PAS (Asociatia Salariatilor) Alprom, cu 12,00% si salariatii Alprom, cu restul de 86,26%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO