Companii

Afacerea anului trecut - Investitie de 12 mil. euro, tranzactie de 300 mil. euro. CWP: Era imposibil sa facem rost de un miliard de euro pentru a dezvolta proiectul eolian din Dobrogea

27.04.2009, 00:00 141

Continental Wind Partners (CWP), dezvoltatorul de proiecte eoliene inregistrat in SUA, care a reusit anul trecut sa vanda cu 300 mil. euro un parc eolian de 600 MW in Dobrogea catre cehii de la grupul energetic CEZ, spune ca banii din aceasta tranzactie vor merge pentru dezvoltarea altor proiecte, inclusiv in Romania.

"Banii pe care i-am incasat din vanzarea acestui proiect ne deschid portile pentru toate celelalte proiecte pe care vrem sa le dezvoltam in tari precum Australia, Croatia, Bulgaria, Serbia, dar si pentru mai multe investitii in Romania. Aceasta a fost prima si cea mai mare tranzactie a noastra", spune Adam de Sola Pool, directorul general executiv al CWP.
Reprezentantul CWP povesteste pentru prima data care a fost evolutia acestui proiect inceput in 2005, cum a ales locul, dar si care sunt planurile companiei.
"Cautam locuri bune pentru a incepe dezvoltarea unor proiecte eoliene. Un coleg de-al meu se plimba prin Dobrogea in cautarea unei locatii bune pentru un astfel de proiect si l-a intalnit pe Emanuel Muntmark (om de afaceri foarte discret adus in atentia publica mai ales datorita colaborarii cu CWP - n.r.). Emanuel se apucase deja de lucrarile la ceea ce avea sa devina cel mai mare proiect eolian al Romaniei, dar nu avea bani sa mearga mai departe. El stia locurile, iar noi aveam banii, asa ca ne-am apucat de lucru", isi aminteste Adam de Sola Pool.
Intalnirea cu Muntmark a avut loc la sfarsitul anului 2005, iar in 2006 colaborarea deja incepuse. Doi ani mai tarziu, adica in 2008, CWP vindea proiectul, in mare parte autorizat, catre CEZ. Costurile pentru dezvoltarea unui MW de proiecte eoliene este de aproximativ 20.000 de euro, fara pretul terenului. In total, CWP a investit circa 12 mil. euro pentru dezvoltarea celor 600 MW, dar a incasat 300 de milioane de euro.
"Cand Emanuel a inceput sa lucreze la acest proiect avea 3 oameni, iar la final echipa lui a ajuns la 60 de oameni. Din partea noastra, au fost circa 10 oameni impreuna cu consultanti. In total, mai mult de 100 de oameni au lucrat la dezvoltarea acestui proiect si multi dintre ei inca mai lucreaza cu noi pentru a dezvolta alte proiecte in Romania. Dezvoltarea de ferme eoliene este o binefacere pentru piata de munca, pentru ca sunt create noi posturi", mai spune Adam de Sola Pool.
CWP a ales Romania pentru aceasta investitie datorita conditiilor meteo foarte bune pentru eoliene in zona Dobrogei.
"Romania are un vant foarte bun, este un loc frumos pentru a construi eoliene. Cand General Electric a venit sa vada locul in care turbinele lor urmau sa fie instalate, au spus ca acea zona este darul zeilor pentru investitorii in eoliene. Este un loc superb", mai spune reprezentantul CWP. Din cei 600 MW, care reprezinta de fapt doua parcuri localizate in comunele Fantanele si Cogealac, ambele din Dobrogea, 345 MW sunt complet autorizati, in timp ce restul ar putea primi toate avizele necesare pana la sfarsitul acestui an. General Electric a semnat un contract pentru livrarea a 139 de turbine cu o capacitate instalata de circa 2,5 MW fiecare, echipamente care practic acopera prima parte din proiect.
Potrivit reprezentantului CWP, compania a decis sa vanda proiectul din Dobrogea atat din cauza lipsei fondurilor, dar si lipsei unei legislatii bine pusa la punct in ceea ce priveste investitiile in regenerabile.
"Noi nu suntem niste operatori de utilitati. Atunci, in primavara anului 2008, cand ne-am decis sa vindem proiectul, legislatia pentru sprijinirea investitiilor in regenerabile nu era pusa la punct. Abia dupa ce am vandut acest proiect, legislatia a fost aprobata, dar oricum, pentru a putea construi acest proiect aveam nevoie de 1,1 miliarde de euro. Nu aveam cum sa facem rost de banii acestia", mai spune Adam de Sola Pool.
Negocierile au fost dure si pentru acest proiect s-au luptat toti greii energiei prezenti si in Romania, cum ar fi Enel (Italia), E.ON (Germania), GDF SUEZ, dar si Petrom.
"Nu a contat doar pretul, ci intreaga oferta. In orice tranzactie, nu este ca si cum poti aplica un divort intre pret si celelalte detalii ale ofertei", mai spune reprezentantul CWP. In ceea ce priveste planurile de viitor pentru piata locala, CWP spune ca mai are in dezvoltare inca 570 MW, localizati in Moldova si Dobrogea, care ar putea sa fie complet autorizati in cursul anului viitor.
 
Cifrele din spatele celui mai mare proiect eolian
  • 300 mil. euro - valoarea tranzactiei
  • 1,1 mld. euro - valoarea investitiei
  • 600 MW - capacitatea instalata
  • 240 - numarul de turbine care vor fi instalate
  • 100 de metri - inaltimea si diametrul fiecarei turbine
  • 120 km - dimensiunea drumului care va fi construit pentru a ajunge utilajele
  • 2010 - termenul anuntat pentru finalizarea investitiei
  • 30 - numarul angajatilor care vor ramane dupa finalizarea lucrarilor

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO