Companii

Adrian Borotea, country manager, Verbund România: Credem cu tărie că există un potenţial extraordinar aici. Reconstrucţia Ucrainei, proces care va dura 10-15 ani, va duce la creşterea cererii de energie în regiune, fiind o oportunitate pentru România

Adrian Borotea, country manager al Verbund Wind Power România:  Verbund are 226 MW în energie eoliană în România şi ca toată lumea şi Verbund este în curs de a investi pentru a ajunge la 1.000 MW în România, atât în energie fotovoltaică cât şi energie eoliană. Credem cu tărie că există un potenţial extraordinar.

Adrian Borotea, country manager al Verbund Wind Power România: Verbund are 226 MW în energie eoliană în România şi ca toată lumea şi Verbund este în curs de a investi pentru a ajunge la 1.000 MW în România, atât în energie fotovoltaică cât şi energie eoliană. Credem cu tărie că există un potenţial extraordinar.

Autor: Roxana Petrescu

04.12.2023, 11:00 195

♦ Austriecii de la Verbund, unii dintre cei mai puternici investitori în domeniul energiei verzi din România, sunt gata entru reluarea proiectelor, ţinta setată fiind pragul de 1.000 MW pe plan local, eolian şi solar.

Austriecii au pe plan local un portofoliu de proiecte eoliene de 226 MW. Potrivit datelor de pe platforma Termene.ro, anul trecut compania Verbund Wind Power România a avut un business de circa 720 de milioane de lei, în creştere cu 115%, şi un profit net de 94 de milioane de lei.

„Este un moment favorabil, sunt multe oportunităţi, extrem de multe proiecte, poate chiar prea multe proiecte. Dar dacă există multe proiecte, este şi competiţie, este o analiză foarte bună făcută de investitori, lucru care ne duce la preţuri mai bune“, a spus Adrian Borotea, country manager Verbund Wind Power România, care a participat în calitate de speaker la conferinţa ZF Energie 2023. De la avize la bec. Ce trebuie să facă România pentru a accelera dezvoltarea proiectelor de energie verde.

Potrivit informaţiilor furnizate de Transelectrica, operatorul sistemului naţional de transport al energiei, în acest moment sunt cereri de avizare pentru proiecte regenerabile cu o capacitate de 60.000 MW, foarte mult chiar în comparaţie cu capacitatea actuală a sistemului de producţie de energie, de circa 18.000 MW. În ultimii doi ani de zile, au fost emise avize tehnice de racordare pentru o capacitate de 10.000 MW eolian şi solar, jumătate ajungând până la faza de contracte de racordare. Din această capacitate, circa 800 MW ar urma să fie puşi în funcţiune anul acesta. „Dacă ne uităm în istorie, ajungem la concluzia că undeva la 10% din proiecte au ajuns să fie puse în funcţiune, aşa că din acele multe zeci de mii de MW, vedem o estimare de 700-800 MW de puneri în funcţiune pe an. Cred că este un nivel realist.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO