Companii

Adecco a pierdut poziţia de lider în HR după patru ani

20.06.2010, 23:08 172

Adecco România, filiala locală a uneia dintre cele mai maricompanii de recrutare şi leasing de personal din lume, a pierdutanul trecut poziţia de lider de piaţă, după ce afacerile au scăzutcu 14%, la aproape 19,5 milioane de euro.

Noul lider este filiala locală a companiei olandeze Lugera &Makler, care şi-a majorat vânzările cu aproape 17%, mizând peleasingul de personal, ajungând la o cifră de afaceri de 21,5 mil.euro.

"Scăderea cifrei de afaceri se datorează implementării unei noistrategii a grupului Adecco, şi anume analiza financiară EVA(economic value added) aplicată la nivel cont client. Prinintroducerea acestei analize s-a constatat existenţa unor conturice generau pierderi, conturi ce au fost închise, având ca imediatăconsecinţă şi diminuarea cifrei de afaceri", susţine Florin Godean,national sales manager în cadrul Adecco România.

Strategia folosită la nivel internaţional a generat o creştere aprofitabilităţii pe termen scurt. Cu toate acestea, profitul net alAdecco România a scăzut cu 21% anul trecut faţă de 2008, de la950.000 de euro la 200.000 de euro. În 2009, cea mai afectată afost divizia de recrutare şi selecţie de personal, business care ascăzut în rândul tuturor jucătorilor din piaţă.

"Businessul în România continuă să fie extrem de solid din punctde vedere financiar, permiţând astfel continuarea investiţiilor şio diversificare a serviciilor. Nu cred că pierderea poziţiei delider după patru ani va genera neîncrederea partenerilor noştri", amai spus Godean. În prima jumătate a anului se remarcă o revenire apieţei de recrutare, deoarece cererea şi identificarea de talente acrescut în rândul companiilor care mai fac angajări.

"Strategia pe termen scurt o reprezintă consolidarea financiarăîn vederea continuării procesului investiţional necesar. Dacăaceastă strategie va atrage după sine şi recucerirea poziţiei delider de piaţă, considerăm că obiectivele noastre vor fi depăşite",mai spune Godean.

Businessul marilor jucători de pe piaţa locală de recrutare,respectiv şapte companii, s-a ridicat anul trecut la aproape 90 demilioane de euro, într-o uşoară scădere faţă de 2008.

Printre cei mai importanţi jucători de pe piaţa de recrutare semai numără Manpower, APT, Trenkwalder Sobis, Agenţia de ServiciiProfessional sau Aims.

14 mld. euro în resurse umane

Grupul Adecco, care are sediul central în Zurich (Elveţia), arepeste 5.500 de birouri în peste 60 de ţări, a înregistrat anultrecut venituri totale de 14,8 mld. euro, în scădere cu 26% faţă de2008.

Profitul brut al grupului a fost anul trecut de 2,6 mld.euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO