Companii

Actionarii minoritari contesta impartirea de la Oil Terminal

02.08.2001, 00:00 35



Statul a trecut in proprietatea sa capacitati de depozitare ale Oil Terminal in valoare 32,9 miliarde lei. Marti in Adunarea Generala a Actionarilor ordinara, Ministerul Industriilor si Resurselor, in calitate de actionar majoritar a votat trecerea in patrimoniul statului a rezervoarelor, conductelor de transport al titeiului si al produselor petroliere, statiilor de pompare si a celorlalte instalatii si echipamente aferente acestora, conform OUG nr 15/2001.

Prin aceasta ordonanta Guvernul a desemnat Oil Terminal companie de interes strategic a statului si a decis trecerea anumitor active in patrimoniul statului. Aceste active au fost trecute in patrimoniul Oil Terminal printr-o Hotarare de Guvern, la infiintarea societatii in 1990.

"Capacitatile de depozitare trecute in proprietatea statului reprezinta 30% din capacitatea de depozitare a companiei. Valoarea de 32,9 miliarde lei reprezinta valoarea de inventar la 31 decembrie 2000", a declarat pentru Ziarul Financiar Gheorghe Negreanu, directorul general al Oil Terminal.

Actionarii la 31 iulie erau APAPS (MIR) cu 61,3%, Broadhurst cu 11,66% si alti actionari cu 26,95%.

Micii actionari si reprezentantii fondului de investitii Broadhurst au cerut efectuarea unui audit independent pentru determinarea valorii reale a acestor active, dar actionarul majoritar a respins propunerea.

Dupa spusele reprezentantilor Broadhurst aceste active reprezinta de fapt 80% din capacitatile de depozitare ale companiei.

Dupa votarea diminuarii capitalului social actionarii minoritari au cerut despagubiri statului pentru activele nationalizate.

"Conform articolului 8 alin. 3 din legea 213/1998 privind statutul proprietatii publice trecerea in domeniul public a unor bunuri din patrimoniul societatilor comerciale, la care statul sau o unitate administrativ-teritoriala este actionar, se poate face numai cu plata si cu acordul adunarii generale a actionarilor societatii respective.

In lipsa acordului mentionat, bunurile societatii comerciale respective pot fi trecute in domeniul public numai prin procedura exproprierii pentru cauza de utilitate publica si dupa o justa si prealabila despagubire. In aceasta situatie statul nu intentioneaza sa despagubeasca in nici un fel actionarii minoritari.

O ordonanta de urgenta nu poate modifica regimul proprietatii publice reglementat de o lege organica.", a declarat Freddy Garbaci, avocat si reprezentantul Broadhurst in AGA de marti.

"Aceste active au facut parte din patrimoniul statului si ceea ce s-a intamplat acum a fost doar o corectare a unei lacune legislative", a declarat Gheorghe Negreanu.

Dupa spusele participantilor la AGA Rodica Dimitriu, directoarea Directiei Juridice in cadrul Ministerului Industriilor si Resurselor a declarat ca nu poate fi vorba despre o nationalizare pentru ca aceste active au facut parte tot timpul din patrimoniul public al statului si acei guvernanti care au introdus societatea in procesul de privatizare in masa ar trebui sa fie pusi la zid. Rodica Dimitriu nu a putut fi contactata pentru confirmarea afirmatiilor.

"In reevaluarea propusa in AGA nu a fost prezentata o lista cu activele reevaluate iar indicele de reevaluare de 3 este sub media altor societati", a declarat Dan Barbulescu, director Bucharest Equity Research Group.

"La reevaluare o pondere mare a avut-o utilitatea activelor. Capacitatea maxima de depozitare a Oil Terminal este de 40 milioane de tone de titei si produse distilate pe an.

Anul trecut am depozitat doar 6 milioane de tone, ceea ce reprezinta un grad de utilizare de 15%. Nu eram nebun sa fac o reevaluare in ipoteza ca voi folosi terminalul la capacitatea maxima si dupa aceea sa nu pot scoate nici macar banii de amortizare", a declarat Gheorghe Negreanu.

Societatea a avut un prim semestru foarte bun, indicatorii financiari depasind cu mult previziunile. Cifra de afaceri a fost de 302 miliarde lei, cu 19% mai mult fata de valoarea propusa in Bugetul de Venituri si Cheltuieli, valoarea in dolari ridicandu-se la 11 milioane fata de 15,5 milioane cat a inregistrat pe tot anul 2000.

Oil Terminal a obtinut un profit net de 4 milioane dolari pe primul semestru, dublu fata de cat a inregistrat pe tot anul 2000. In lei profitul net a fost de 84,8 miliarde in crestere cu 177% fata de cel propus in BVC.

Societatea a fost listata la categoria I a Bursei de valori, fiind retrogadata de la 1 iulie 2001 la categoria a doua. Dupa adoptarea ordonantei 15 pe 26 ianuarie 2001 cursul actiunilor a scazut de la 540 la 401 lei/actiune, pret la care s-a realizat si ultima tranzactie pe 1 martie.

"Interesul investitorilor de portofoliu a fost scazut si inainte de nationalizarea unei parti din capacitatile de depozitare in principal deoarece societatea functiona la sub jumatate din capacitate.

In acea perioada rafinaria Petromidia , principalul furnizor de produse rafinate al terminalului nu functiona si nici nu se intrevedeau alte oportunitati. Dupa adoptarea deciziei de diminuare a capitalului social actiunile societatii nu au mai prezentat chiar nici un interes pentru investitorii de portofoliu", a declarat Valentin Ionescu, director de operatiuni la Euro Invest Vision.

In 1957 activitatea de export si cea interna in domeniul petrolier din Dobrogea au fost reunite in Intreprinderea Baza a III-a Petrol Constanta care isi va schimba numele in Intreprinderea de Conditionare si Livrare a Produselor Petroliere (I.C.L.P.P).

In aprilie 1971 se formeaza Intreprinderea de Conditionare si Livrare a Produselor Chimice si Petroliere (I.C.L.P.Ch.P. - Chimpex), care prin HG 514/1990 se divizeaza in doua: Chimpex - Constanta si Intreprinderea pentru Conditionarea ?iteiului si Produselor Petroliere.

La 12 noiembrie 1990 prin HG 1200 se infiinteaza OIL TERMINAL S.A. Constanta, prin reorganizarea Intreprinderii pentru Conditionarea ?iteiului si a Produselor Petroliere Constanta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO