Companii

Actionarii Euroclinic deschid primele clinici, dupa ce au renuntat la negocierile cu operatorii internationali pentru vanzarea spitalului

Actionarii Euroclinic deschid primele clinici, dupa ce au renuntat la negocierile cu operatorii internationali pentru vanzarea spitalului

Catalin Popa, CEO la Euroclinic: Din punct de vedere imobiliar exista riscul de a nu gasi locatia respectiv, dar exista si un risc in ceea ce priveste resursele umane. Nu pot spune ca exista o abundenta de resurse umane. Urmeaza sa angajam in jur de 80-100 de oameni pana la sfarsitul anului.

18.03.2009, 14:30 140

In Grecia, Eureko a finalizat vanzarea spitalelor detinute catre Global Finance in decembrie anul trecut, tranzactie care insa nu a vizat Romania. "Cu toate ca am fost foarte aproape de a realiza aceasta misiune (tranzactie - n.red.), uitandu-ne la nivel de grup care ne sunt interesele, ne-am decis sa mergem pe crestere organica in 2009. Eureko este dispus sa investeasca in continuare in piata locala de sanatate tocmai pentru ca exista o stransa legatura intre partea de asigurari si cea de servicii de sanatate", a spus Catalin Popa, CEO al Euroclinic intr-un interviu acordat ZF. 

Euroclinic face parte din grupul Eureko care mai detine si o societate de asigurari ce traverseaza un proces din rebranding din Interamerican in Eureko. Eureko este prezenta in Romania de 14 ani cu un numar de peste 350.000 de contracte incheiate.
Negocierile pentru vanzarea spitalului din Capitala, destul de avansate, s-au purtat cu 12 operatori internationali, iar in cazul in care tranzactia s-ar fi realizat ar fi fost prima de acest fel din Romania.
"Din punctul de vedere al operatorilor internationali, exista interes pentru Romania, insa mai degraba unul precaut", a continuat Popa. Printre jucatorii straini cu prezenta pe piata locala se numara Medicover (cu divizia de clinici si laboratoare private) si Medsana, insa niciunul dintre acesti jucatori nu a finalizat pana in prezent planurile pentru un spital privat. Euroclinic este de altfel primul spital privat care a aparut pe piata locala in 2005, fiind gandit ca o aripa privata a Spitalului Floreasca. 
"Suntem intr-un moment in care spitalul a ajuns la un grad de activitate destul de crescut, astfel incat vrem sa ne extindem, iar cresterea naturala este inspre partea de ambulatoriu. Daca ne uitam la celelalte modele din piata, s-a inceput cu segmentul de ambulatoriu si s-a mers catre spital", mai spune Popa.
Investitiile din acest an ale Euroclinic sunt estimate la 2,5 mil. euro si se concretizeaza in mai multe proiecte: o clinica in Drumul Taberei, mutarea ambulatoriului din spital intr-o clinica in zona Floreasca, extinderea spitalului in zona ramasa libera si o unitate "mai selecta" in a doua jumatate a anului. Toate aceste proiecte vor functiona sub numele Euroclinic Hospital & Medical Centers, inclusiv spitalul fiind intr-o campanie de rebranding. "Suntem in schimbare de nume. Noi nu vom deveni Eureko, ci ne vom schimba numele in Euroclinic Hospital & Medical Centers. Acum suntem Spitalul Euroclinic Bucuresti", a spus Popa.
Unitatea din Drumul Taberei este de mai mult timp operationala, fiind axata pe servicii de medicina muncii, insa urmeaza sa fie extinsa, iar pana la sfarsitul anului aici vor lucra 30 de oameni fata de 15 in prezent.
De asemenea, Euroclinic deruleaza un proiect de extinderea a spitalului in partea de ambulatoriu care urmeaza sa fie mutata intr-o clinica de sine statatoare pentru care acum se negociaza spatiul in zona Floreasca, care ar urma sa aiba o suprafata de 800 - 1.000 mp. Aceasta clinica ar putea sa devina operationala in vara. "Pentru zona aceasta (Floreasca - n.red.) cu toate ca exista o criza economica, preturile au inceput sa scada si avem posibilitatea sa negociem mai bine decat in trecut chiriile", a explicat Popa.
In ceea ce priveste a doua jumatate a anului, principalul proiect al Euroclinic va fi o unitate "mai selecta", despre care Popa nu a dorit sa ofere prea multe detalii.
Anul trecut, spitalul a avut venituri de 6,5 mil. euro, in crestere cu 45% comparativ cu 2007. Pentru 2009, planul prevede venituri de 10 mil. euro, in conditiile in care toate aceste investitii vor fi demarate. "Din punct de vedere imobiliar, exista riscul de a nu gasi locul respectiv, dar exista si un risc in ceea ce priveste resursele umane. Nu pot spune ca exista o abundenta de resurse umane. Urmeaza sa angajam in jur de 80-100 de oameni pana la sfarsitul anului", a mai spus Popa.
Spitalul, care in 2009 va fi profitabil la nivel operational, are un grad mediu de ocupare de 45%, iar pana la sfarsitul anului ar putea ajunge la 55-60%. "Cu toate ca exista o criza pe care o luam in calcul, putem spune ca avem capacitatea de a face planuri optimiste pana cand vom vedea mai bine cum evolueaza lucrurile pe parcursul anului. De aceea ultimul proiect este in a doua jumatate din 2009", a mai spus Popa.
Industria serviciilor medicale private se numara printre cele mai putin afectate de criza economica generala, majoritatea companiilor din healthcare raportand in primele luni ale anului cresteri sustinute. "Cu toate ca domeniul medical este poate printre ultimele afectate, pentru ca nevoia medicala nu poate fi amanata, uitandu-ne la unul dintre grupurile esentiale pe care le avem, cel corporate, e posibil sa vedem o evolutie a businessului necorespunzatoare. Ne putem astepta la cresterea somajului si la companii care se orienteaza catre eficienta operationala", este de parere Popa.
La nivelul grupulului, Eureko se va orienta mai puternic spre promovarea asigurarilor de sanatate. In prezent, in cadrul Euroclinic ponderea asiguratilor a ajuns la 37% fata de 25% in 2007. Piata serviciilor medicale private este estimata in acest an la aproximativ 400 mil. euro, si este dominata de operatorii de clinici private, numarul companiilor care detin spitale private fiind extrem de redus in comparatie cu tarile din vestul Europei. Cele mai mari retele de clinici private sunt MedLife, Medicover, Romar, Centrul Medical Unirea, Gral, Medsana, Medcenter.
Primii zece jucatori de pe piata serviciilor medicale private au avut anul trecut afaceri cumulate de peste 120 de milioane de euro, in crestere cu peste 50% comparativ cu nivelul de peste 70 de milioane de euro din 2007, conform datelor anuntate pana acum de companii. In conditiile in care estimarile jucatorilor vor fi atinse, in 2009 primii zece jucatori ar urma sa genereze o cifra de afaceri cumulata de peste 160 de milioane de euro.
Majoritatea operatorilor de servicii medicale private si-au bugetat pentru acest an cresteri de doua cifre ale afacerilor, aceasta fiind una dintre putinele industrii care se mentin pe un trend pozitiv, pe fondul unei crize economice care a lovit puternic alte ramuri aflate de asemenea in expansiune.
 
Doua spitale de mari dimensiuni
 
Euroclinic, detinut de grupul olandez Eureko
  • deschis in 2005
  • asteapta venituri de 10 mil. euro in acest an
  • a ajuns la 40.000 de pacienti unici
Life Memorial Hospital, detinut de Medlife
  • deschis in 2007
  • prima unitate de acest gen a retelei de clinici Medlife
  • are 100 de paturi
 
 

 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO