Companii

2007 a fost un nou an de dublare a pietei de consultanta imobiliara

2007 a fost un nou an de dublare a pietei de consultanta imobiliara

Click pentru imaginea marita

06.06.2008, 20:25 20

Piata consultantei imobiliare si-a pastrat si anul trecut ritmul de dublare a afacerilor pentru principalii jucatori, astfel ca veniturile primelor cinci companii au ajuns la 50 de milioane de euro in 2007, dublu fata de rezultatul primelor cinci firme la nivelul anului 2006 si de patru ori mai mare comparativ cu 2005.
In ciuda intrarii in ultimii doi ani a unor noi jucatori pe piata, precum Jones Lang LaSalle sau Coldwell Banker, topul primelor cinci firme de consultanta a ramas aproape neschimbat, cu o singura rocada intre DTZ Echinox si Regatta, pe ultimele doua pozitii ale clasamentului.
In schimb, primii doi jucatori, Colliers International si Eurisko s-au distantat in fruntea topului, Colliers avand afaceri de aproape cinci ori mai mari decat ocupantul locului trei, Cushman & Wakefield, care se afla la 10 milioane de euro distanta de locul doi, ocupat de Eurisko.
Intreaga piata a avut anul trecut o valoare totala de circa 60-70 de milioane de euro, in conditiile in care pe langa firmele din top, o serie de alte zece companii realizeaza venituri cuprinse intre 0,5 si 2 milioane de euro.
Afacerile consultantilor s-au dublat pe fondul unui an record pentru piata imobiliara, in care au fost incepute numeroase proiecte de dezvoltare, iar nivelul tranzactiilor a depasit doua miliarde de euro.
Tinand cont de felul in care a inceput acest an, caracterizat de o reticenta atat din partea bancilor si investitorilor, cat si a cumparatorilor finali de locuinte, ritmul de crestere este de asteptat sa scada, astfel ca probabil piata nu va depasi anul acesta nivelul de 100 de milioane de euro.
De altfel, in raportul anual realizat de Eurisko, pentru anul acesta este bugetata o crestere de 40% in dreptul cifrei de afaceri, in timp ce Colliers anunta la inceputul anului un rulaj estimat la 30 mil. euro, in crestere cu aproape 50% fata de 2007.
Inceputul de an a fost insotit si de schimbari in structura actionariatului unor firme, cea mai importanta mutare fiind achizitia de catre americanii de la CB Richard Ellis a firmei locale Eurisko Consulting, intr-o tranzactie de aproximativ 24 de milioane de euro.
Pe de alta parte, Cornerstonestone International, firma care detinuse anterior franciza americanilor de la CB Richard Ellis, a fost preluata de catre Atisreal, o divizie a francezilor de la BNP Paribas.
In plus, americanii de la Coldwell Banker au deschis un birou in franciza pe piata locala, in urma unei investitii greenfield, iar Jones Lang LaSalle a revenit in piata, unde s-a concentrat asupra segmentului de investitii si a contractelor de inchiriere de pe segmentul comercial.
O serie de firme locale au continuat sa ramana independente, precum Regatta, Euroest, Neocasa, Esop sau Media City, insa rezultatele acestora nu ameninta in prezent pozitiile puternice luate de Colliers si Eurisko.
Trendul preluarilor insa nu a fost inceput anul acesta, prima achizitie de pe piata de profil fiind reprezentata de cumpararea de catre Cushman & Wakefield a firmei Activ Consulting dezvoltata de Razvan Gheorghe, in urma unei tranzactii de aproximativ trei milioane de euro.
Marjele de profit pe aceasta piata au fost anul trecut in jurul a 30%, Colliers, cel mai puternic jucator din piata, realizand un profit de 7,3 milioane de euro, la o cifra de afaceri de 21,2 milioane de euro.
Dublarea rezultatelor financiare a fost sustinuta si de cresterea numarului de angajati, in medie de aproximativ 56% pe parcursul anului trecut, perioada la sfarsitul careia in cadrul celor mai mari firme lucrau 376 de angajati, fata de 240 de oameni la sfarsitul anului 2006.
In aceste conditii, veniturile medii per angajat in 2007 au fost de aproximativ 130.000 de euro, reiese din datele analizate.
In conditiile in care marea majoritate a firmelor globale de consultanta sunt deja prezente pe piata locala, este putin probabil sa asistam la noi intrari, luand in calcul si faptul ca majoritatea firmelor reclama dificultati in gasirea consultantilor, iar ritmul de crestere al pietei ar putea incetini.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO