Companii

13 companii farma si-au schimbat seful: Mai sunt posibile noi mutari de executivi in farma, dupa „recordul” de schimbari de anul trecut?

13 companii farma si-au schimbat seful: Mai sunt posibile noi mutari de executivi in farma, dupa „recordul” de schimbari de anul trecut?

1: Claudiu Opran a renuntat in decembrie la conducerea retelei de farmacii Sensiblu, parte a grupului A&D Pharma. 2: David Lechleiter a fost inlocuit la inceputul anului trecut de la conducerea operatiunilor locale ale GlaxoSmithKline. 3: Ioan Nani a revenit in luna mai la conducerea Antibiotice Iasi, singura mare companie farma controlata de stat, dupa ce timp de aproximativ un an compania a fost condusa de Coca Cascaval. 4: Dragos Damian a fost anul trecut cel mai mediatizat executiv din farma, el revenind in decembrie la carmaTerapia Ranbaxy, dupa ce a plecat de la aceeasi companie in 2008, iar apoi a condus alti doi productori Zentiva si Actavis.

21.03.2010, 23:16 274

Daca pana in 2009 plecarile de personal nu erau un lucru iesitdin comun in industrie, iar achizitiile grabeau si mai multprocesul de migratie, despre anul trecut se poate spune ca a marcatun record. Pentru prima data au aparut executivi care au avut sitrei mandate intr-un an sau companii care au schimbat mai mult dedoi sefi.

"Este vorba de presiunea pietei pe de o parte, iar pe de altaparte, de schimbarile care au afectat rezultatele companiilor. Cutoate acestea, nu se poate generaliza si fiecare caz trebuieanalizat in parte", a spus Dragos Dinu, partener al firmei deconsultanta Link Resource.

Fara a nominaliza, Dinu a spus ca exista cazuri de executivicarora li s-a terminat mandatul, in timp ce altii au plecat pentruca au dorit o ascensiune mai rapida in cadrul altor companii.

Din categoria companiilor care au avut mai multi sefi anultrecut fac parte Zentiva si Actavis. Zentiva a fost condusa deDragos Damian pana in iunie, apoi de Lars Ramneborn, iar incepanddin septembrie de Simona Cocos. Si Actavis a fost condusa initialde Laurentiu Scheusan, apoi de Dragos Damian, iar in prezent de oechipa in frunte cu directorul de resurse umane.

Ce companii si-au schimbat seful

GalxoSmithKline (GSK), Zentiva, Actavis, Terapia Ranbaxy,Pfizer, Eli Lilly, AstraZeneca, Abbott, Bayer, Ozone, Antibiotice,A&D Pharma (divizia de sales & marketing), Sensiblu suntcompaniile farmaceutice care si-au schimbat in 2009 seful.

La inceputul anului trecut, britanicii de la GlaxoSmithKlinel-au numit la conducerea operatiunilor locale pe Patrick Desbiensin locul lui David Lechleiter. In mai, la Antibiotice a revenitIoan Nani, dupa ce timp de aproximativ un an compania a fostcondusa de Coca Cascaval, care in prezent lucreaza in cadruldistribuitorului Polisano de la Sibiu.

In iulie, Radu Rasinar de la Eli Lilly a schimbat compania si aoptat pentru rivalul AstraZeneca, aflat intr-o puternica ascensiunepe piata locala. Tot in iulie, Cristian Oros a plecat de la Abbott,iar responsabilitatile sale au fost preluate de Ovidiu Popescu,directorul regional al companiei pentru Europa Centrala. In aceeasiperioada, Catalin Radu a fost avansat pe o pozitie regionala incadrul Bayer.

In august, doua companii au anuntat noi echipe. De la Actavis aplecat Laurentiu Scheusan, iar de la AstraZeneca, Nenad Pavletic.Cu toate acestea, in ultimele luni tot mai multe grupuri farma auschimbat sefii din Romania. Dragos Damian a confirmat ca de la 1decembrie a preluat mandatul Terapia Ranbaxy, si tot de la 1decembrie, noul country manager al Pfizer Romania este Brendan S.O'Brien.

Inapoi la Terapia via Zentiva si Actavis

Desi 13 companii au stat in lumina reflectoarelor dupa ce si-auschimbat conducerea, cel mai mediatizat executiv este DragosDamian, care a revenit la carma Terapia Ranbaxy, dupa ce a plecatde la aceeasi companie in 2008, iar apoi a condus alti doiproducatori, Zentiva si Actavis.

Absolvent al Facultatii de Medicina, Damian, 42 de ani, lucreazade 15 ani in industria farmaceutica, incepandu-si cariera in cadrulRoche, unde a avansat pana la pozitia de medical manager. In 1999,a fost numit office manager pe Romania al companiei Berlin Chemie,pozitie in care a activat cinci ani. A fost recrutat apoi deTerapia Ranbaxy, unde a ocupat pozitia de director comercial, apoipe cea de CEO. De aici a plecat la Zentiva, unde a avut un mandatde circa un an (aprilie 2008 - iunie 2009). A lucrat apoi in cadrulActavis circa trei luni.

Vor urma alte schimbari in 2010?

"Mai mult ca sigur", spune Dragos Dinu.

La nivelul intregului an piata farmaceutica locala a atins 8,1miliarde de lei, in crestere cu 13,1% comparativ cu 2008, dar ascazut in volum cu 9,1%. In euro, vanzarile au scazut cu 1,7%, panala 1,9 miliarde de euro.

Desi farma nu este nici pe departe cea mai afectata industrie decriza economica, se poate spune insa ca este cea care a dat celemai multe "dureri de cap" managerilor. Daca aceste schimbari aufost benefice pentru actionari, ramane de vazut. Pana acum in 2010nu au fost anuntate inca noi schimbari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO