13 companii farma si-au schimbat seful: Mai sunt posibile noi mutari de executivi in farma, dupa „recordul” de schimbari de anul trecut?

Autor: Ioana David 21.03.2010

13 companii farmaceutice si-au schimbat seful anul trecut, intr-o perioada in care actionarii au marit presiunea pentru obtinerea de rezultate, iar piata nu a mai avut cresterile de altadata.



Daca pana in 2009 plecarile de personal nu erau un lucru iesit din comun in industrie, iar achizitiile grabeau si mai mult procesul de migratie, despre anul trecut se poate spune ca a marcat un record. Pentru prima data au aparut executivi care au avut si trei mandate intr-un an sau companii care au schimbat mai mult de doi sefi.

"Este vorba de presiunea pietei pe de o parte, iar pe de alta parte, de schimbarile care au afectat rezultatele companiilor. Cu toate acestea, nu se poate generaliza si fiecare caz trebuie analizat in parte", a spus Dragos Dinu, partener al firmei de consultanta Link Resource.

Fara a nominaliza, Dinu a spus ca exista cazuri de executivi carora li s-a terminat mandatul, in timp ce altii au plecat pentru ca au dorit o ascensiune mai rapida in cadrul altor companii.

Din categoria companiilor care au avut mai multi sefi anul trecut fac parte Zentiva si Actavis. Zentiva a fost condusa de Dragos Damian pana in iunie, apoi de Lars Ramneborn, iar incepand din septembrie de Simona Cocos. Si Actavis a fost condusa initial de Laurentiu Scheusan, apoi de Dragos Damian, iar in prezent de o echipa in frunte cu directorul de resurse umane.

Ce companii si-au schimbat seful

GalxoSmithKline (GSK), Zentiva, Actavis, Terapia Ranbaxy, Pfizer, Eli Lilly, AstraZeneca, Abbott, Bayer, Ozone, Antibiotice, A&D Pharma (divizia de sales & marketing), Sensiblu sunt companiile farmaceutice care si-au schimbat in 2009 seful.

La inceputul anului trecut, britanicii de la GlaxoSmithKline l-au numit la conducerea operatiunilor locale pe Patrick Desbiens in locul lui David Lechleiter. In mai, la Antibiotice a revenit Ioan Nani, dupa ce timp de aproximativ un an compania a fost condusa de Coca Cascaval, care in prezent lucreaza in cadrul distribuitorului Polisano de la Sibiu.

In iulie, Radu Rasinar de la Eli Lilly a schimbat compania si a optat pentru rivalul AstraZeneca, aflat intr-o puternica ascensiune pe piata locala. Tot in iulie, Cristian Oros a plecat de la Abbott, iar responsabilitatile sale au fost preluate de Ovidiu Popescu, directorul regional al companiei pentru Europa Centrala. In aceeasi perioada, Catalin Radu a fost avansat pe o pozitie regionala in cadrul Bayer.

In august, doua companii au anuntat noi echipe. De la Actavis a plecat Laurentiu Scheusan, iar de la AstraZeneca, Nenad Pavletic. Cu toate acestea, in ultimele luni tot mai multe grupuri farma au schimbat sefii din Romania. Dragos Damian a confirmat ca de la 1 decembrie a preluat mandatul Terapia Ranbaxy, si tot de la 1 decembrie, noul country manager al Pfizer Romania este Brendan S. O'Brien.

Inapoi la Terapia via Zentiva si Actavis

Desi 13 companii au stat in lumina reflectoarelor dupa ce si-au schimbat conducerea, cel mai mediatizat executiv este Dragos Damian, care a revenit la carma Terapia Ranbaxy, dupa ce a plecat de la aceeasi companie in 2008, iar apoi a condus alti doi producatori, Zentiva si Actavis.

Absolvent al Facultatii de Medicina, Damian, 42 de ani, lucreaza de 15 ani in industria farmaceutica, incepandu-si cariera in cadrul Roche, unde a avansat pana la pozitia de medical manager. In 1999, a fost numit office manager pe Romania al companiei Berlin Chemie, pozitie in care a activat cinci ani. A fost recrutat apoi de Terapia Ranbaxy, unde a ocupat pozitia de director comercial, apoi pe cea de CEO. De aici a plecat la Zentiva, unde a avut un mandat de circa un an (aprilie 2008 - iunie 2009). A lucrat apoi in cadrul Actavis circa trei luni.

Vor urma alte schimbari in 2010?

"Mai mult ca sigur", spune Dragos Dinu.

La nivelul intregului an piata farmaceutica locala a atins 8,1 miliarde de lei, in crestere cu 13,1% comparativ cu 2008, dar a scazut in volum cu 9,1%. In euro, vanzarile au scazut cu 1,7%, pana la 1,9 miliarde de euro.

Desi farma nu este nici pe departe cea mai afectata industrie de criza economica, se poate spune insa ca este cea care a dat cele mai multe "dureri de cap" managerilor. Daca aceste schimbari au fost benefice pentru actionari, ramane de vazut. Pana acum in 2010 nu au fost anuntate inca noi schimbari.