Business Internaţional

"Zona liberă" pe care o construieşte China

"Zona liberă" pe care o construieşte China

Autor: Ştefan Stan

29.09.2013, 15:31 6600

China lansează o nouă zonă liberă de comerţ în Shanghai în acest weekend, într-o mişcare pe care analiştii o consideră extrem de importantă pentru a doua economie mondială, scrie CNN.

Investitorii au fost entuziasmaţi de anunţ, cumpărând multe proprietăţi în zonă şi crescând preţul acţiunii la orice companie care este etichetată „Shanghai”.

Guvernul Chinei nu a explicat încă la ce se referă schimbarea.

„Nu există detalii reale. Toată lumea vrea să ştie ce este, dar în fapt deocamdată avem doar o serie de zvonuri”, a declarat Shaun Rein, director la China Market Research Group, o firmă de consultanţă.

În linii mari, zona de 29 de kilometric pătraţi, aprobată de Consiliul de Stat al Chinei în august, ar trebui să uşureze afacerile în acea parte din ţării.

Interdicţiile pentru investiţii străine ar putea fi ridicate în regiune în domenii precum asigurările şi sănătate. Beijing-ul ar putea de asemenea să aplice reforme financiare prin ridicarea restricţiilor la dobânzile oferite de bănci, ceea ce ar da o putere mai mare yen-ului şi ar încuraja o gamă mai mare de servicii financiare.

Guvernul a publicat vineri un document cu principiile fundamentale ale zonei libere, susţinând că va fi promovată reforma şi se va încuraja investiţia, însă nu au oferit detalii despre tipul de afaceri care va fi vizat.

“Un motiv pentru lipsa detaliilor este că oficialii vor să evite instabilitatea care ar urma după o abordare prea deschisă”, au declarat Mark Williams şi Qinmei Wang de la Capital Economics, o companie de cercetare de piaţă.

Crearea zonei libere de comerţ din Shanghai vine într-un punct critic pentru China. Ţara este pusă sub presiune de stabilizarea creşterii economice, după ani de boom financiar.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO