Business Internaţional

Xi Jinping îşi asigură al treilea mandat ca preşedinte al Chinei după intimidarea concurenţei. Va reuşi să facă la fel şi Erdogan? Putin a schimbat legea pentru a fi conducător pe viaţă. Orban este la al patrulea mandat câştigat prin alegeri

Xi Jinping îşi asigură al treilea mandat ca...

Autor: Catalina Apostoiu

13.03.2023, 00:06 209

Xi Jinping şi-a asigurat un al treilea mandat, fără precedent, ca preşedinte al Chinei la finalul săptă­mânii trecute, cimentându-şi contro­lul deplin asupra puterii pe fondul unor tensiuni în creştere cu SUA şi al unor provocări economice din ce în ce mai mari pe plan intern, scrie Financial Times.

În cadrul unei ceremonii solem­ne, cel mai puternic lider al Chinei de la Mao Zedong a fost investit ca şef de stat pentru alţi cinci ani.

Decenii la rând, China, afectată de regimul dictatorial al lui Mao Zedong, a evitat să fie condusă de un singur om, favorizând un model ce impunea limite privind numărul de mandate de preşedinte. Xi a eliminat însă limitele respective în 2018, fiind acum pe cale să devină cel mai lon­geviv şef de stat al Chinei, potrivit The Guardian.

Însă începutul celui de-al treilea mandat al său survine în contextul în care a doua mare economie a lu­mii se confruntă cu probleme ma­jore. Rela­ţiile sale cu SUA se situ­ează de ase­menea la cele mai scăzu­te cote din decenii. Xi este prins între eforturile de susţinere a par­tenerului strategic al ţării sale Rusia şi cele de reclădire a relaţiilor cu Europa pentru a-şi pu­tea redresa economia ţării.

Preşedintele rus Vladimir Putin s-a numărat printre primii lideri stră­ini care l-au felicitat pe Xi, notează Reuters. Cei doi au încheiat un parteneriat „fără limite“ între China şi Rusia în februarie anul trecut, cu câteva zile înainte ca Rusia să inva­deze Ucraina.

Putin a adoptat la rândul său, în primăvara anului 2021, o lege care-i va permite să candideze pentru alte două mandate prezidenţiale, poate chiar până în 2036.

Putin se află în prezent la al patru­lea mandat prezidenţial, care se va încheia în 2024.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, se luptă de ase­me­nea pentru a-şi asigura un al treilea mandat, scrie Le Monde.

Prin devansarea alegerilor cu o lună, liderul turc vrea să evite un ar­ticol din Constituţie care stipulează că o persoană poate fi aleasă preşe­dinte de maximum două ori.

La vârsta de 68 de ani, Erdogan candidează pentru a treia oară în alegerile prezidenţiale, în contextul unei crize economice profunde şi al unor tensiuni politice extreme, unde autoritarismul şi conservatismul său sunt puternic contestate de multe segmente ale societăţii civile.

În Europa de est, Viktor Orban a câştigat în primăvara anului trecut al patrulea mandat consecutiv ca premier al Ungariei.

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa a criticat la acea vreme avantajul electoral nedrept de care a dispus Orban, potrivit Financial Times.

Orban, cel mai longeviv lider din UE, cu 12 ani la putere, şi-a extins controlul asupra societăţii Ungariei în drumul spre crearea unei „democraţii iliberale“, în care aliaţii premierului au devenit elita de business.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO