Business Internaţional

"Warren Buffett din Golf" mizeaza in continuare pe Citigroup

04.12.2008, 16:24 18

Anul acesta, investitiile lui Alwaleed nu tin pasul cu referintele regionale. Actiunile companiei sale Kingdom Holding, cu sediul la Riad, au scazut cu 63% - mai mult decat indicele general saudit Tadawul si totodata mai mult decat actiunile companiei Berkshire Hathway, controlata de Buffett - reducand valoarea companiei cu 13 mld. dolari (10,38 mld. euro), scrie Bloomberg. 
Kingdom Holding a anuntat insa ca Alwaleed va creste participatia sa in cadrul Citigroup la 5%, in pofida faptului ca actiunile acesteia au coborat cu 77% de la inceputul acestui an.
"Cand oamenii incearca sa iasa in evidenta cu orice pret, in momentul in care lucrurile nu merg asa cum era planuit, reputatia le este foarte afectata", spune Ken Murray, presedinte al Blue Planet Investment Management din Edinburgh.
Alwaleed si companiile sale cumpara actiuni ale Citigroup deoarece cred ca sunt "puternic subevaluate", conform declaratiilor oficialilor Kingdom Holding. Pachetul de actiuni detinut la Citi este de sub 3%, dupa recentele vanzari de actiuni ale bancii, a adaugat Kingdom Holding.
"Printul Alwaleed este increzator ca modelul bancar universal si franciza globala promovate de Citigroup vor supravietui si vor iesi din aceasta criza ca fiind cele mai bune din industria serviciilor financiare", considera cei de la Kingdom.
Ca si Buffett, Alwaleed, in varsta de 53 ani, si-a construit afacerea prin investitii in companii de renume pe care el le-a considerat subevaluate, printre care Apple, News Corp. si Time Warner.
Revista Forbes i-a estimat averea in luna martie la 21 mld. dolari, situandu-l pe pozitia a 19-a in topul miliardarilor lumii.
Nepot al ultimului rege Fahd bin Abdulaziz al Saud, Alwaleed este mai presus de cei peste 2.000 de printi sauditi, deoarece el a avut capacitatea de a face bani. Dupa ce a obtinut o diploma de la colegiul Menlo din San Francisco, el s-a reintors in Golful Persic si a transformat o mostenire de mai putin de un milion de dolari intr-o avere de miliarde in anii 1980, in principal datorita investitiilor din sectorul imobiliar, conform biografiei "Alwaleed: om de afaceri, miliardar, print", scrisa de Riz Khan.
Celebritatea lui Alwaleed a venit odata ce acesta a cumparat actiunile Citicorp, pentru care el a platit echivalentul a 2,98 dolari (2,38 euro) per actiune dupa ce au fost efectuate ajustarile necesare. In deceniul ce s-a sfarsit in 2007, pretul unei actiuni a fost in medie de 42 de dolari (33,5 euro). Astazi - dupa ce au suferit pierderi de peste 13 mld. dolari (10,4 mld. euro) din credite si operatiuni de writedown (reducere a valorii contabile a activelor) din sectorul ipotecar subprime - actiunile sunt tranzactionate la mai mult de dublu fata de cat Alwaleed a platit initial pentru ele.
Spre deosebire de Buffett, care timp de mai multi ani a condus un Lincoln Town din 2001, Alwalled este un adept al opulentei. Garajul sau gazduieste doua masini din fiecare marca - chiar doua Rolls-Royce Phantom -, in conditiile in care printul cumpara un model identic cu cel achizitionat pentru sine pentru bodyguardul sau, conform Forbes.
Daca Buffett a platit 31.500 de dolari (25.156 de euro) pentru casa sa din Omaha, in care a locuit timp de 30 ani, Alwaleed a cheltuit 100 mil. dolari (79,86 mil. euro) pentru locuinta sa din Riad ce numara 317 camere.
In momentul in care Airbus a dat spre vanzare anul trecut cea mai mare aeronava a sa, A380 superjumbo, Alwaleed a fost primul client privat care a comandat un exemplar.
Aceasta achizitie l-a costat 319 mil. dolari (254,7 mil. euro), iar amenajarea interiorului ar putea costa "alte cateva sute de milioane", conform Airbus.
De asemenea, spre deosebire de investitiile lui Buffett, cele ale lui Alwaleed au o evolutie negativa pe perioada inaspririi conditiilor de creditare. Unul dintre motive ar putea fi refuzul printului de a-si abandona pozitiile.
"Sunt unele active pe care nu le voi vinde niciodata", a declarat el pentru ziarul Independent din Marea Britanie in 2005, amintind nume precum Citigroup, News Corp. si grupul hotelier de lux Four Seasons Hotels.
Intr-un alt interviu din 2005 acordat lui Charlie Rose de la Public Broadcasting Service din Statele Unite, Alwaleed a evidentiat criteriul dupa care cumpara el actiuni.
"Profitul investitiilor noastre in urmatorii cinci pana la zece ani trebuie sa fie conform normelor noastre considerate acceptabile", a spus el. Acest lucru presupune un castig de cel putin 20-25% anual. Putini investitori, printre care si Buffett, pot sa obtina venituri de asemenea anvergura anul acesta.
Berkshire Hathaway a inregistrat cele mai mari pierderi pe bursa din ultimii 23 ani, dupa ce actiunile companiei s-au depreciat timp de opt zile consecutiv dupa ce s-a anuntat un declin de 77% al profitului companiei pentru trimestrul al treilea.
Cu toate acestea evolutia companiei a fost mai buna decat cea a indicelui Standard & Poor's 500 anul acesta, prima pierzand 41%, iar indicele de referinta american 45%.
Cei ce au cumparat actiuni ale Kingdom Holding in momentul in care Alwaleed a decis listarea la bursa a companiei sale in iulie 2007 si vanzarea de actiuni, au pierdut 55%. Indicele saudit Tadawul a pierdut 45% in aceeasi perioada. Alwaleed inca detine 94% din Kingdom Holding.
Exista posibilitatea ca printul sa incheie noi acorduri in perioada actualei crize, este de parere John Rossant, presedintele Publicis Live, ce organizeaza evenimentele World Economic Forum in Orientul Mijlociu si in intreaga lume. Cand Alwaleed a salvat Citicorp de la prabusire in 1991, banca cu sediul la New York "era aproape sa dea faliment, iar pretul actiunilor era doar o mica parte din cat este chiar astazi", spune Rossant, care a lucrat cu Alwaleed de la jumatatea anilor '90 pana in prezent, si considera ca investitia in Citigroup a fost "una dintre cele mai inteligente miscari din toate timpurile".
"Trebuie sa te gandesti ca daca privesti peisajul de business de astazi, vezi situatii similare", spune el. "Daca detii capital in prezent, si este logic sa presupui ca cineva ca Alwaleed are, ar putea actiona de o asemenea maniera incat sa obtina un profit mare."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO