Business Internaţional

Warren Buffett a tras în jos anul trecut bursa americană pentru a doua oară în 21 de ani

Warren Buffett a tras în jos anul trecut bursa americană pentru a doua oară în 21 de ani

Autor: Vlad Popescu - Mediafax

03.01.2012, 15:23 1091

Warren Buffett se află pentru a doua oară în ultimii 21 de ani în situaţia ca acţiunile Berkshire Hathaway să evolueze mai slab decât indicele S&P 500 al bursei de la New York, compania lansând în acelaşi timp prima răscumpărare de acţiuni din ultimele patru decenii, potrivit Bloomberg.

Acţiunile Berkshire Hathaway au scăzut anul trecut cu 4,7%, în timp ce indicele S&P 500 a stagnat. Valoarea de piaţă a companiei a crescut în ultimii 21 de ani de aproximativ 17 ori, în timp ce indicele S&P 500 a crescut de patru ori.

Valoarea participaţiei lui Buffett la companie s-a depreciat anul trecut cu 2 miliarde de dolari.

Ca medie trimestrială, valoarea acţiunilor Berkshire a scăzut în trimestrul al treilea la cel mai redus nivel din ultimii 20 de ani raportat la valoarea de piaţă. Schema de răscumpărare de acţiuni a fost lansată în septembrie.

Scăderea de pe bursă a fost determinată în principal de costurile ridicate cu plata poliţelor de asigurare în urma dezastrelor naturale de anul trecut, dar şi de pierderi înregistrate pe un portofoliu speculativ de derivate.

Demisia managerului David Sokol, în luna martie, a ridicat semne de întrebare privind succesorii lui Buffett, în vârstă de 81 de ani, la conducerea holdingului.

În 1990, ultima dată când a tras în jos indicele S&P 500, valoarea de piaţă a Berkshire a scăzut cu 23%, în timp ce indicele bursier a pierdut 6,6%.

Pe lângă activităţile de bază din sectorul asigurărilor şi serviciilor financiare, Berkshire deţine pachete semnificative de acţiuni la numeroase companii importante.

Compania este cel mai mare acţionar al grupului bancar Wells Fargo şi al American Express şi deţine pachetul majoritar la Burlington Northern Santa Fe, cel mai mare operator feroviar din SUA, şi la MidAmerican Energy Holdings, important furnizor de energie.

Berkshire deţine de asemenea participaţii importante la Coca-Cola, Kraft Foods şi Munich Re.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO