Business Internaţional

Walt Disney a primit o oferta de preluare de 66 mld. dolari

12.02.2004, 00:00 17



Comcast Corp., cel mai mare operator de televiziune prin cablu din Statele Unite, a inaintat, ieri, o oferta surprinzatoare de preluare a trustului media Walt Disney Co. in cadrul unei tranzactii care evalueaza compania la 66 miliarde de dolari si include asumarea datoriilor. Daca oferta va avea succes, Comcast va deveni unul dintre cele mai importante grupuri media din lume.



Portofoliul societatii nou-formate va combina activele Disney - studiourile sale cinematografice, reteaua de televiziune ABC, reteaua sportiva ESPN si parcurile tematice - cu operatiunile Comcast, care furnizeaza servicii unui numar de aproximativ 21 de milioane de abonati.



Tranzactia include un schimb de actiuni, iar pretul oferit reprezinta un premium de zece procente fata de cotatia Disney stabilita la inchiderea sedintei bursiere de marti.



Compania Comcast a precizat ca a facut publica oferta sa nesolicitata, dupa ce directorul executiv al grupului Disney, Michael Eisner, a refuzat sa inceapa discutii pe aceasta tema.





Inlocuitor pentru Eisner



Ca reactie la criticile referitoare la influenta prea mare pe care o are directorul si presedintele Walt Disney asupra consiliului de administratie, unul dintre membrii consiliului a anuntat ca, impreuna cu ceilalti directori, cauta activ un inlocuitor pentru Eisner.



Intr-o scrisoare deschisa, fostul senator George Mitchell, membru al consiliului de administratie, a spus ca s-a luat in discutie un plan de inlocuire a lui michael eisner, la o sedinta a consiliului de administratie din luna ianuarie, si ca s-a hotarat amanarea unei hotarari pentru luna aprilie. "Desi consiliul de administratie a mai luat in discutie problema gasirii unui succesor si in trecut, acest proces este acum mult mai formal si activ, prin participarea tuturor membrilor consiliului", a spus Mitchell.



Scrisoarea a fost anexata unor documente inaintate de companie catre SEC (autoritatea americana de reglementare a pietelor de capital), si marcheaza ultima etapa a ostilitatilor dintre Disney si fostii directori Roy Disney si Stanley Gold, care au incercat sa declanseze o campanie pentru a-l detrona pe Eisner.



Fostii directori dizidenti au indemnat actionarii sa voteze impotriva lui Eisner, pe care il acuzau de proasta administrare a companiei in ultimul deceniu, si impotriva unor alti trei directori, printre care si Mitchell, la adunarea generala annuala din 2003.



Eisner si Disney s-au confruntat de mult timp cu critici la adresa lipsei de independenta a consiliului de administratie, motiv pentru care in ultimii ani Disney a facut numeroase eforturi pentru a spori autonomia acestui organism.



In scrisoarea deschisa, Mitchell a raspuns si acuzatiilor aduse de Roy Disney si de Stanley Gold lui insusi, care reclamau prezenta sa in prea multe consilii de administratie, pentru a-si mai putea indeplini corespunzator atributiile la Disney. Mitchell, care este avocat full-time, a precizat ca este responsabilitatea sa personala de a revizui si aproba agenda de desfasurare a sedintelor consiliului de administratie si de multe ori de a stabili si agenda unor intalniri separate ale directorilor care nu sunt implicati in activitatea de management. "In cei noua ani de cand fac parte din consiliul de administratie nu am lipsit de la o singura sedinta, ceea ce nu pot spune nici Roy Disney, nici Stanley Gold", spune Mitchell. "Mai mult, am participat activ de fiecare data si am venit pregatit la sedinte".



Scrisoarea lui Mitchell era adresata Consiliului investitorilor institutionali, un grup care reprezinta cateva sute de fonduri de pensii si firme de investitii, si Institutional Shareholder Services, care ofera consultanta investitorilor institutionali referitor la probleme de guvernare corporatista. Documentul se pare ca rezuma o discutie intre Mitchell, Eisner, si reprezentantii celor doua grupuri, dar purtatorii de cuvant Disney nu au putut preciza cand a avut loc intalnirea respectiva.
andreea.melinte@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO