Business Internaţional

Wall Street-ul, in fata unei perioade de schimbari dureroase

30.09.2008, 18:50 18

Vechiul Wall Street lasa loc unui Wall Street nou. Multi specialisti anticipeaza ca evenimentele dramatice care au avut loc in ultimul timp in cadrul industriei financiare americane anunta o perioada de schimbari dureroase pentru Wall Street, scrie International Herald Tribune.

Bancile de investitii vor fi mai mici, iar profiturile acestora mai subtiri. Numarul locurilor de munca din cadrul industriei se va diminua, iar Wall Street-ul nu va mai juca un rol atat de amplu in cadrul economiei americane.
Acesta este cazul extrem. Insa in conditiile in care investitorii incearca sa inteleaga caderea abrupta a doua dintre cele mai puternice firme de pe Wall Street, Lehman Brothers, care a intrat in faliment, si Merrill Lynch, care s-a aruncat in bratele Bank of America, chiar si cei optimisti au declarat ca viitorul imediat va fi unul dificil. Secretarul Trezoreriei americane Henry Paulson si banca centrala americana pregatesc terenul pentru ca putinii supravietuitori puternici sa conduca un proces de redresare a industriei, lasandu-i pe cei mai slabi sa se prabuseasca sau sa fie preluati de rivali mai mari.
"Am trecut de era de aur a serviciilor bancare si financiare", spune Kenneth Lewis, CEO al Bank of America. "Va fi mai dificil. Vor fi mai putine companii si va trebui sa fim mai buni in ceea ce facem."
Se dezbate aprins care va fi viitorul Wall Street, acum ca numai doua banci americane de investitii importante, Goldman Sachs si Morgan Stanley, si-au pastrat independenta. Desi Wall Street-ul a mai trecut prin perioade dificile, iesind din acestea mai mare si mai puternic, unii se indoiesc ca industria isi va putea reveni rapid dupa ce a recurs la niveluri atat de ridicate de fonduri imprumutate pentru a paria excesiv pe investitii riscante. Investitiile respective se pot dovedi dezastruoase. La scara mondiala, companiile financiare au raportat costuri si pierderi de peste 500 mld. dolari avand legatura cu criza pietelor de credit, o cifra despre care expertii spun ca ar putea depasi in cele din urma o mie de miliarde de dolari.
Investitiile realizate pe piata ipotecara au costat Merrill Lynch peste 45 de miliarde de dolari in ultimul an. Vanzarea sa ar putea reprezenta un pas catre o mai ampla consolidare in cadrul industriei. "Spre deosebire de alte crize, actuala criza nu poate fi nici identificata, nici masurata", spune Donald Marron, CEO al firmei de private equity Lightyear Capital.
In timpul Marii Depresiuni, Congresul a separat bancile comerciale de cele de investitii. Bancile comerciale operau intr-un cadru strict de supraveghere, spre deosebire de bancile de investitii. Insa, dupa ce Congresul a eliminat legile adoptate in timpul Depresiunii in 1999, bancile comerciale au inceput sa avanseze pe Wall Street. In conditiile in care noua competitie micsora marjele de profit, bancile de investitii au inceput sa utilizeze o mai mare parte din capital pentru a tranzactiona titluri si in acelasi timp sa dezvolte derivate financiare care sa le alimenteze profiturile.
Bancile de investitii au fost nevoite sa efectueze schimbari majore, fiind constiente ca vor trebui sa obtina finantare si din administrarea de depozite. Goldman Sachs si Morgan Stanley au optat, de aceea, pentru transformarea in banci comerciale. Paulson a declarat ca nu este multumit de scaderea numarului de banci de investitii, mai ales ca fosta sa firma, Goldman Sachs, este una din cele doua mari banci de investitii ramase in picioare care au optat pentru transformarea in holdinguri bancare. Paulson a declarat ca o mai ampla consolidare pe Wall Street ar putea spori riscurile in cadrul sistemului financiar pentru ca acestea vor fi concentrate in cadrul unui numar mai restrans de companii. Oficialii Trezoreriei considera insa ca in ciuda acestor riscuri firmele cu probleme vor fi sprijinite, iar stabilitatea va creste.
Intre timp, Fed-ul isi extinde canalul de finantare a ceea ce oficialii spera sa fie o restructurare ordonata a Wall Street-ului. Totusi, Fed-ul si in ultima instanta contribuabilii ar putea suporta costurile. Permitand bancilor cu datorii sa ofere printre garantii actiuni, obligatiuni cu rating junk si titluri bazate pe active subprime, Fed-ul a declarat ca ar urma regulile a doua sisteme de creditare overnight operate de JPMorgan Chase si Bank of New York Mellon. Totusi, chiar oficialii Fed au aratat ca aceste programe trebuie sa-si reevalueze practicile, pentru ca creditorii detin garantii care s-ar putea dovedi dificil de vandut. In ultimii ani, participantii la piata au finantat volume in crestere de active mai putin lichide, a avertizat Donald John, vicepresedinte al Fed.
Ceea ce pare clar pentru aproape toata lumea de pe Wall Street este ca era profiturilor foarte ridicate din tranzactionare si a tranzactiilor alimentate de finantare bancara extrema s-a sfarsit, cel putin deocamdata. Astfel, profiturile din cadrul industriei vor scadea pentru o perioada. Dupa cum americanii se confrunta cu dificultati din ce in ce mai mari in a obtine credite pentru construirea unei noi camere sau achizitionarea unui automobil, cei mai mari jucatori de pe Wall Street trebuie sa-si limiteze sumele pe care le imprumuta.
Fondurile imprumutate au sustinut banci de investitii ca Lehman, pentru ca astfel de banci nu dispun de o baza de depozite atrase de la clienti.
Wall Street-ul a folosit dintotdeauna banii altora pentru a-si amplifica profiturile, insa in ultimii ani gradul de utilizare a unor astfel de fonduri a avansat foarte mult. La cel mai ridicat nivel anul trecut, bancile de investitii au imprumutat 32 de dolari in medie pentru fiecare dolar din active, conform Ladenburg Thalmann. Aceste fonduri au ajutat industria sa obtina profituri record, sa-si sporeasca personalul si sa plateasca prime foarte mari. In acelasi timp, acestea au facut din actiunile financiare cel mai mare segment din cadrul indicelui S&P 500 din 2001 pana in aceasta primavara.
"Acesta este un bubble in serviciile financiare foarte asemanator oricarui alt bubble", a declarat Olivier Sarkozy din cadrul Carlyle Group. Deja, firmele de pe Wall Street isi reduc nivelul fondurilor imprumutate, iar autoritatile americane sunt asteptate sa creeze noi reguli in ceea ce priveste acest tip de fonduri, lichiditatea si nivelurile de capital. Noile reglementari ar fi fortat Goldman si Morgan Stanley sa fuzioneze cu o banca ce detine o baza de depozite, o sursa sigura de capital, in cazul in care acestea nu s-ar fi transformat in holdinguri bancare. Veteranii de pe Wall Street au pareri impartite in ceea ce priveste amploarea problemelor industriei. Unii remarca faptul ca Wall Street-ul tinde sa treaca printr-un declin sau criza propriu-zisa la fiecare patru sau cinci ani si ca acesta se redreseaza de obicei rapid. Altii sustin insa ca ceea ce se intampla acum marcheaza sfarsitul unui "super-bubble" pe segmentul de creditare, de 30 de ani, care a afectat in egala masura sectorul financiar si consumatorii. Indiferent cum stau lucrurile, pare sa urmeze o perioada de plati mai reduse pentru directori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO