Business Internaţional

Vremea calda incetineste cresterea profitului Gazprom

09.10.2007, 18:09 13

Gazprom, cel mai mare furnizor de gaze naturale din lume, a raportat un profit net in crestere cu 14% in primul trimestru fiscal, dupa excluderea activelor legate de pensii din rezultatele sale financiare consolidate, scrie Bloomberg.
Astfel, profitul net al companiei a avansat pana la 210 miliarde de ruble (8,4 miliarde de dolari), sau 9,07 ruble pe actiune, de la 185 miliarde de ruble, sau 8,13 ruble pe actiune, nivel inregistrat in perioada similara a anului trecut, a anuntat compania cu sediul in Moscova.
Profitul inregistrat a depasit media estimarilor a 11 analisti intervievati de Bloomberg, ce indica 158 miliarde de ruble.
Oficialii Gazprom au declarat ca modificarile aduse regulilor contabile din Rusia au rezultat intr-o "deconsolidare" a fondului sau de pensii, Gazfund, si o decizie de a nu-l mai utiliza drept "vehicul principal de investitii", ceea ce a dus la inregistrarea unui castig exceptional de 44,7 miliarde de ruble (1,2 mld. euro). In lipsa acestui castig, profitul companiei s-ar fi aflat in scadere in conditiile in care vremea mai calda a dus la o scadere a cererii de gaze naturale in primul trimestru.
Compania de stat Gazprom, care furnizeaza un sfert din necesarul de gaze al Europei, a cerut producatorilor independenti si companiilor din sectorul petrolier in luna mai sa reduca productia de gaze naturale dupa ce temperaturile mai scazute decat in mod normal au afectat cererea pe plan local si international. Meteorologii rusi au anuntat ca iarna trecuta a fost cea mai calduroasa de la inceperea masuratorilor in anul 1879.
Vanzarile au inregistrat o crestere de 4,4%, pana la 612 miliarde de ruble (17,3 mld. euro), cresterile de preturi din Europa si fosta Uniune Sovietica compensand scaderea cererii.
Deprecierea dolarului american, fata de care Gazprom isi raporteaza preturile la export, in raport cu rubla si moneda euro, a reprezentat unul dintre factorii care au dus la inregistrarea unor castiguri mai slabe.
Gazprom a perceput consumatorilor europeni aproximativ 269,60 dolari pe o mie de metri cubi, fata de 242,50 de dolari cu un an in urma, in timp gazul trimis tarilor vecine a avut un pret de 111,80 de dolari, fata de 88,80 dolari. Gazprom este singurul exportator de gaze naturale al Rusiei.
Rusia a majorat preurile cerute Ucrainei, Belarusului si utilizatorilor industriali de pe plan local in acest an. Gazprom a declarat ca nu obtine profit din vanzarile de gaze realizate pe plan local pentru ca guvernul impune limite asupra preturilor de pe plan local pentru a subventiona industriile si a mentine inflatia sub control.
Gazprom, ce pompeaza peste patru cincimi din gazele naturale din Rusia, a exportat 39,9 miliarde de metri cubi de gaze catre Europa in primul trimestru, in scadere cu 13% de la 45,5 miliarde de metri cubi in primul trimestru, mult mai rece al anului trecut.
Preturile mai mari la exporturi au compensat partial scaderea volumelor. Exporturile in fostele tari sovietice au scazut cu 2,4%, pana la 28,1 miliarde de metri cubi.
Profitul operational a scazut pana la 209,8 miliarde de ruble (5,9 mld. euro), de la 230,5 miliarde de ruble, pe fondul incetinirii dramatice a cresterii veniturilor in urma scaderii cererii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO