Business Internaţional

Viitorul şef al politicii externe americane va primi 180 de milioane de dolari de la Exxon ca parte a pachetului de plecare, dacă va primi a doua funcţie din administraţia Donald Trump

Viitorul şef al politicii externe americane va primi 180...

Autor: Ştefan Stan

04.01.2017, 17:48 461

Rex Tillerson, alegerea lui Trump pentru pozitia de Secretar de Stat, va primi 180 de milioane de dolari de la fostul angajator ExxonMobil pentru încheierea contractului, dacă noul rolul este confirmat, scrie Financial Times.

Înainte de alegerea lui de către Trump, preşedintele şi CEO-ul Exxon era pe listă să primească 2 milioane de acţiuni ale gigantului petrolier, care valorează aproximativ 182 de milioane de dolari la preţurile de azi, pe următorii 10 ani.

Exxon a anunţat marţi saeră că a ajuns la o înţelegere că dacă şeful companiei va ajunge secretar de stat, acele acţiuni vor fi anulate, iar contravaloarea lor în bani va fi plătită într-un trust care va fi eliberat către Tillerson în plăţi lunare pe următorul deceniu.  

Deal-ul este menit să îndepărteze orice suspiciune că Tillerson ar avea vreun interes să favorizeze interesele Exxon în timp ce serveşte în funcţia de diplomat de top al Statelor Unite. În acelaşi timp, board-ul companiei a căutat să păstreze programul de remuneraţie al şefilor, pentru a impulsiona investitorii pe termen lung.

Tillerson ajunge la vârsta standar de pensionare pentru executivii din Exxon în martie, când va ajunge la 65 de ani. Compania se aştepta ca el să se retragă din funcţie în prima jumătate a acestui an, după o carieră de 42 de ani în fruntea companiei. După ce a fost ales de Trump pentru funcţia de secretar de stat, el a accelerat procesul de plecare, spre finalul anului trecut. Tillerson, în vârstă de 64 de ani, nu are experienţă diplomatică sau guvernamentală, deşi are legături cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin.

Tillerson şi-a dedicat întreaga carieră sectorului energetic şi are experienţă cu guvernele străine, având în vedere faptul că gigantul petrolier ExxonMobil desfăşoară operaţiuni în peste 50 de ţări.

Exxon Mobil are are jumătate din proiectul de explorare de gaze din Marea Neagră. Aventura ExxonMobil în Marea Neagră a început în anul 2008, când americanii au bătut palma cu Petrom pentru explorarea zonei de mare adâncime a perimetrului Neptun din Marea Neagră. Companiile au participaţii egale în acest proiect despre care se spune că ar putea livra primele molecule de gaz spre finalul deceniului. Din 2008, investiţiile făcute de cele două firme în Marea Neagră se ridică la 1,5 miliarde de dolari.

Marea Neagră este una dintre zonele cu cel mai bun potenţial de resurse începând cu anul 2018 dintre toate zonele pe care le tatonează în acest moment ExxonMobil în căutarea de gaze naturale, reiese dintr-un raport publicat de gigantul american.

Astfel, ţinând cont de volumul estimat pentru fiecare zăcământ, dar şi de participaţia pe care o deţine în fiecare proiect grupul petrolier, Marea Neagră şi sonda Domino din peri­metrul Neptun se află acum pe locul şase ca dimensiune între proiectele care au ca dată de start anul 2018. Producţia estimată pentru sonda Domino este de 6,5 miliarde de metri cubi pe an. Anul trecut, de exemplu, România a con­sumat 11,5 miliarde de metri cubi.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO