Business Internaţional

Viitorul nu suna bine pentru constructorii germani

26.01.2005, 00:00 18



Walter Brau, constructorul numarul trei din Germania, se confrunta cu o situatie financiara precara, iar aceste probleme ilustreaza perfect starea in care se alfa industria de constructii din aceasta tara, scrie Financial Times. In ciuda faptului ca in fiecare zi apar noi constructii, cei care lucreaza in industrie spun ca situatia este fara precedent.iepelmann, directorul HDB, asociatia constructorilor din Germania, crede ca "aceasta este cea mai mare criza prin care trec constructiile de la al Doilea Razboi Mondial incoace".



Sectorul se afla in recesiune de un deceniu, dupa ce efectele boom-ului ce a urmat unificarii celor doua Germanii au trecut. Criza este cel mai bine exemplificata de situatia prin care trece Walter Brau, care depune eforturi uriase pentru a nu fi declarata insolvabila.



Situatia sa, si asa precara, a mai fost afectata si de esecul de a prelua compania concurenta Zublin.



Ministrii germani s-au intalnit cu cele doua parti si le-au cerut sa continue negocierile, dar s-au ferit sa intervina dupa incercarea esuata a lui Gerhard Schroder de salvare a companiei Philipp Holzmann.



Principala grija se refera la somaj. In industria constructiilor sunt angajati cu 70% mai putin muncitori decat acum 10 ani, conform HDB, care previzioneaza ca sectorul va inregistra o scadere pentru al 11-lea an consecutiv. Michael Knipper, directorul HDB, a avertizat in legatura cu un posibil efect de domino in cazul in care Walter Brau, care are 9.400 de angajati, da faliment. Subcontractorii si celelalte firme de constructii sunt amenintate de un potential faliment.



Dar analistii industriei avertizeaza ca orice speranta ca reducerea numarului de companii ar duce la o industrie mai sanatoasa nu este decat o iluzie. "Toti au crezut acest lucru dupa falimentul lui Hozmann, si nu s-a intamplat", a declarat un analist german.



Pe piata germana activeaza peste 30.000 de firme de constructii mijlocii. Analistii considera ca problemele au radacini adanci, si ca exista, pe langa criza care se datoreaza situatiei economice si o criza structurala. Reducerea ratei natalitatii a determinat si scaderea cererii pentru locuinte.



Singura speranta o constituie parteneriatele dintre companiile publice si private, care au fost solutia aleasa de grupurile de succes. Hochtief, care este lider de piata, realizeaza aproximativ o treime din cifra de afaceri din servicii acordate unitatilor publice. In octombrie a castigat un contract in Offenbach, langa Frankfurt, pentru refacerea a 49 de scoli.



O alta cale de evitare a crizei din Germania, aleasa de Hochtief si Bilfinger Bernies, este internationalizarea activitatii. Bilfinger realizeaza doua treimi din cifra de afaceri in strainatate.



Pentru restul companiilor, situatia este mai dificila ca niciodata, iar cei care viseaza ca se va termina curand, vor pierde.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO