Business Internaţional

Veşti proaste pentru facturi: Preţul gazului creşte din nou în Europa, iar petrolul este presat de saudiţi să sară de 100 de dolari barilul

Veşti proaste pentru facturi: Preţul gazului creşte...

Autor: Andrei Şerbănescu

10.09.2023, 09:29 63

Preţurile europene la gazele naturale au crescut semnificativ, deoarece lucrătorii de la două instalaţii cheie ale Chevron Corp. din Australia au început vineri greve parţiale, după ce o serie de negocieri au eşuat, raportează Bloomberg.

Contractele futures olandeze de referinţă au crescut cu până la 11%, la 36,20 euro pe megawatt-oră. AcÅ£iunea sindicală vizează instalaÅ£iile de gaz natural lichefiat Gorgon ÅŸi Wheatstone, care au furnizat anul trecut aproximativ 7% din cantitatea de GNL la nivel mondial. 

Disputa a zdruncinat piaţa mondială de la începutul lunii august, chiar dacă aceasta pare bine aprovizionată pentru moment. Având în vedere cererea slabă şi faptul că stocurile din Europa sunt aproape pline, comercianţii nu se aşteaptă la un impact considerabil din cauza conflictului. Cu toate acestea, riscul unor întreruperi prelungite ar menţine presiunea pe o piaţă volatilă, care încă nu şi-a revenit complet după criza energetică de anul trecut.

Sindicatele au început grevele parţiale de la ora 13:00 la instalaţiile Chevron de la Wheatstone Platform, Wheatstone Downstream şi Gorgon, a precizat vineri Offshore Alliance.

Citiţi continuarea pe www.businessmagazin.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO