Business Internaţional

Verdict crunt pentru a doua cea mai mare economie a lumii: „Cea mai mare problemă a Chinei, pentru mine, este deficitul de încredere”

Verdict crunt pentru a doua cea mai mare economie a...

Autor: Valeriu Dănilă

13.02.2024, 16:34 1326

China se confruntă cu un deficit de încredere pe măsură ce economia trece printr-o perioadă de tranziţie şi de probleme pe piaţa imobiliară, este de părere un CEO de top din domeniul bancar, scrie CNBC.

„Cea mai mare problemă a Chinei, pentru mine, este deficitul de încredere. Atât investitorii externi cât şi cei interni nu au încredere. Cred că ţara trece printr-o tranziţie majoră de la o economie veche la una modernă”, a explicat Bill Winters, CEO al Standard Chartered.

Investitorii se uită cu atenţie la China şi problemele acesteia: deflaţie, fluctuaţii în piaţa de capital şi probleme în piaţa imobiliară. Conform unui raport al FMI din decembrie 2023 cererea pentru noi locuinţe în China este prognozată să scadă cu 50% în următorul deceniu.

„Vrem să vedem că economia se mişcă către consumul intern, decât să rămână dependentă de exporturi. Pentru asta ai nevoie de încrederea consumatorilor. Asta înseamnă să rezolvi problemele din piaţa imobiliară, să stabilizezi sistemul de pensii şi alte ajustări structurale”, a adăugat Kristalina Georgieva, şefa FMI, la conferinţa World Governments Summit organizată în Dubai.

Bill Winters este optimist că ţara va reuşi să treacă peste aceste dificultăţi, arătând că orice economie care a făcut această tranziţie a avut probleme.

„Ei încearcă să rezolve această tranziţie fără a cauza probleme în sistemul financiar, ceea ce noi în Vest nu am reuşit niciodată. Orice tranziţie industrială a avut o criză asociată acesteia. China încearcă să evite acest lucru”, a aduăgat CEO-ul Standard Chartered.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO