Business Internaţional

Van Rompuy: Trebuie să grăbim integrarea fiscală a zonei euro. Fondul European de Stabilitate Financiară ar putea deveni bancă pentru acces la banii BCE

Van Rompuy: Trebuie să grăbim integrarea fiscală a zonei euro. Fondul European de Stabilitate Financiară ar putea deveni bancă pentru acces la banii BCE

Autor: Anca Dumitrescu

06.12.2011, 20:01 165

Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, consideră că supravegherea mai strictă a politicilor fiscale din zona euro poate fi realizată prin ajustări minore, rapide ale tratatului UE, potrivit unui proiect de raport care va fi discutat la summit-ul din 8-9 decembrie, transmite Reuters.

Obiectivul este realizarea unui "nou pact fiscal" care să prevadă reguli stricte referitoare la deficitul bugetar şi datorii, pentru ţările din zona euro, ceea ce ar crea condiţiile ca Banca Centrală Europeană (BCE) să intensifice achiziţiile de obligaţiuni suverane.

Preşedintele BCE, Mario Draghi, a folosit un limbaj similar, săptămână trecută, când s-a adresat Parlamentului European, comentariu care a sugerat că banca va fi pregătită să se implice mai mult în combaterea crizei datoriilor, dacă zona euro va avansa decisiv spre o uniune economică deplină.

"Progresul zonei euro către o uniune economică adevărată necesită măsuri suplimentare de integrare", se arată în raportul datat 6 decembrie, obţinut de Reuters.

Van Rompuy sugerează în raportul redactat după o săptămână de consultări intense cu toţi liderii din UE că fondul permanent de salvare al zonei euro, Mecanismul European de Stabilitate (MES), ar putea să primească licenţă bancară, ceea ce i-ar permite accesul la lichidităţile BCE.

Alte sugestii sunt ca procedurile de adoptare a deciziilor de către MES să se apropie de cele ale FMI, iar plafonul actual al unei capacităţi de 500 de miliarde de euro să fie revizuit.
Summit-ul UE, care va începe joi seară cu un dineu a liderilor europeni, va fi prezidat de Van Rompuy.

Raportul realizat de Van Rompuy, numit "Către o uniune economică mai puternică", a fost comandat de liderii UE la reuniunea de pe 26-27 octombrie.

În raport se arată că regulile mai stricte referitoare la deficitul bugetar şi datorii pot fi transformate în lege prin modificarea protocolului 12 al tratatului UE, care poate fi realizată rapid, fără să fie nevoie să fie ratificată de parlamente în majoritatea ţărilor membre.

De asemenea, nu va fi nevoie de mai mult de o consultare a Parlamentului European şi a Băncii Centrale Europene.

Potrivit raportului, ar putea fi necesară şi revizuirea legislaţiei secundare, precum pactul de stabilitate şi creştere.

Obiectivul principal este ca statele din zona euro să înceapă să îşi menţină deficitele bugetare sub 3% din PIB, iar datoriile sub 60% din PIB şi să introducă în Constituţie "regula de aur", de aducere la echilibru a bugetelor, pe termen mediu.

Documentul menţine posibilitatea emisiunilor de obligaţiuni comune ale zonei euro, la care Germania se opune, şi sugerează că ar fi posibil ca ţările din zona euro să dea FMI împrumuturi bilaterale pentru creşterea resurselor instituţiei, posibil pentru creditatea ţărilor din zona euro care vor avea nevoie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO