Business Internaţional

Urmeaza probleme mai mari pe piata ipotecara din Statele Unite

05.08.2008, 19:33 13

Dupa doi ani de crestere a default-urilor de credite ipotecare, situatia de pe piata imprumuturilor acordate persoanelor cu o situatie financiara slaba sau un istoric prost de rambursare (subprime) incepe sa se calmeze, scrie International Herald Tribune.
Cu toate acestea, in conditiile in care economia SUA se afla intr-o situatie dificila, proprietarii de locuinte care indeplinesc toate conditiile de creditare intampina, in numar din ce in ce mai mare, dificultati in achitarea ratelor ipotecare.
Procentul restantelor pentru categoria de credite Alternative-A (care se incadreaza intre categoriile prime si subprime) a crescut de patru ori, pana la 12% in luna aprilie a acestui an comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut. Numarul imprumuturilor de tip prime (cu risc limitat, care reprezinta cea mai mare parte din piata in valoare de 12.000 de miliarde de dolari) cu probleme s-a dublat pana la 2,7% in perioada mai sus mentionata.
Desi o paralela intre diferitele segmente ale pietei ipotecare este foarte greu de facut, evolutia crizei creditelor subprime sugereaza ca problemele cu care se confrunta intreaga piata nu vor atinge un maxim de gravitate in cursul urmatorilor doi ani, conform analistilor.
Foarte multe lucruri depind de cursul general al economiei, in special de rata somajului. O piata instabila a fortei de munca ar duce mai multi proprietari de locuinte in pragul unor grave dificultati financiare. Rata somajului din SUA a atins in luna iulie un maxim al ultimilor patru ani. "Criza subprime a fost doar varful aisbergului. Cea a creditelor prime va avea un impact mult mai mare", a spus Thimas Atteberry, presedintele firmei de investitii first Pacific Advisors si Los Angeles.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO