Business Internaţional

Urmează Gala ZF 25 de ani, joi, 23 noiembrie, cu invitatul special Lionel Barber, cel care i-a luat un interviu lui Putin. Într-o discuţie cu ZF, Barber a dezvăluit detalii incredibile despre această întâlnire: „Mi-a luat şase ani să obţin acest interviu. Putin a întârziat patru ore. Am început interviul în germană, ştiind că a fost agent KGB.“

Lionel Barber (în plan îndepărtat) faţă în faţă cu preşedintele Rusiei Vladimir Putin.

Lionel Barber (în plan îndepărtat) faţă în faţă cu preşedintele Rusiei Vladimir Putin.

Autor: Bogdan Cojocaru

19.11.2023, 00:31 3052

Fără presă liberă nu există democraţie, iar presă li­beră înseamnă şi liber­tatea jurnalistului de a întreba ceea ce vrea. În 2019, editorul de la Financial Times Lionel Barber a cerut şi a primit această libertate pentru un interviu cu preşedintele Rusiei Vladimir Putin. Interviul în sine, televizat sau transcris, poate fi găsit pe diverse platforme media şi chiar pe pagina oficială a Kremlinului. Însă pentru cititorii ZF Lionel Barber, invitatul special al Galei ZF 25 de ani, a po­vestit cum s-a pregătit pentru el şi ce tactici a folosit. A obţinut ce a vrut, dar nu fără luptă.

Ca regulă generală, spune Barber, trebuie ca jurnalistul să caute să înţeleagă psihologia liderului. În ca­zul domnului Putin a fost nevoie de pregătire mai specială. Timp a fost. „În primul rând, interviul cu domnul Putin mi-a luat şase ani pentru a-l obţine şi am refuzat de două ori să mă duc la Soci, oferindu-mi-se şi ocazia să fac un interviu cu altcineva, pe care am refuzat-o. Le-am spus că singurul mod de a face interviul este faţă în faţă cu preşedintele rus. Făcând ast­fel, am stabilit un fel de autoritate“, a povestit cel care a fost editorul FT din 2005 până în 2020.

Cu cadrul întâlnirii pus la punct, a urmat deciderea strategiei. Pentru aceasta, Lionel Barber a apelat la ajutorul lui Bill Burnes, care a fost ambasadorul SUA la Moscova din 2005 până în 2008. Acum Burnes este directorul CIA, „dar pe atunci nu era în serviciile de spionaj, n-a fost nicio­dată, era diplomat. Însă el a petrecut ore cu Putin, aşa că l-am întrebat cum l-ar aborda la început pe acesta. Iar el mi-a spus că cel mai important lucru este să-l tratez cu respect de la început“. Iar Lionel Barber aşa a făcut. Însă mai trebuia ceva. „L-am tratat cu respect, dar am vorbit şi în germană cu el pentru că ştiam că a fost agent KGB în Germania de Est. Iar el mi-a răspuns la începutul interviului în germană.“

În felul acesta, a explicat jur­nalis­tul, a încercat să stabilească o situaţie în care să discute mai deschis cu in­terlocutorul. A rămas alegerea arme­lor ce urma să fie folosite în con­fruntarea jurnalistică - întrebă­rile. Aici, editorul FT a apelat la aju­toare. „I-am întrebat pe alţii ce fel de între­bări i-ar pune lui Putin. Pregă­tirea nu s-a rezumat la doar a gândi eu întrebările. Două întrebări au fost de la oameni pe care-i respect, inclusiv de la fratele meu mai mic, care a fost prin România şi prin Europa de Est, inclusiv la Moscova. El mi-a oferit o întrebare bună“, a povestit Lionel Barber.

Vladimir Putin nu este un lider oarecare, este conducătorul Rusiei, cea mai mare ţară de pe plane­tă. Interviul a fost filmat de partea rusă şi transmis la televizor. Întâlni­rea nu a fost regizată. A fost o con­frun­tare cu întrebări surpriză şi răs­punsuri tăioase. Când a pregătit in­ter­viul, Lionel Barber a transmis părţii ruse cinci întrebări, dar gene­rale. Iar din întrebările pe care i le-a pus pre­şedintelui, doar două erau de pe acea listă. „Trebuie să ai libertatea de a-i întreba ce vrei. Interviul în sine a fost fascinant. A du­rat o oră şi 40 de minute.

Putin a întârziat patru ore, ca de obicei. Erau multe gărzi de corp în cameră la înce­put. Au plecat apoi. În cameră mai era şi domnul Peskov (Dmitry Peskov, secretarul de presă al preşe­dintelui Putin – n.r.). Nu a in­tervenit deloc, a respectat între­bările. Apoi le-am arătat transcrierile şi nu au modificat nimic. Au cerut doar două lucruri, unul fiind când Putin în interviu a spus de două ori Donald când s-a referit la preşedin­tele Donald Trump, şi au vrut să schimbe Donald cu pre­şe­dintele Trump. Noi am refuzat, spu­nând că lăsăm Donald pen­tru că asta arată ceva. Peskov nu s-a împo­trivit, a acceptat.

Interviul a fost în­re­gistrat şi pentru tele­vi­ziunea rusă. A doua zi, seara, când m-am întors de la Moscova la Londra cu avionul, doi dintre pasagerii ruşi au spus: «O, toc­mai v-am văzut la televizor, cu preşe­dintele nostru!». A fost amuzant“, încheie povestirea Lionel Barber.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO