Business Internaţional

UniCredit are "contacte" cu francezii de la SocGen

23.04.2007, 18:57 19

Dupa posibila fuziune dintre ABN Amro si Barclays, SocGen si UniCredit, alti doi jucatori importanti din sectorul bancar european ar putea intra in discutii de fuziune.
UniCredit, cea mai mare banca a Italiei, a declarat ca poarta discutii cu Societe Generale din Franta pe marginea optiunilor de dezvoltare strategica, scrie Bloomberg. Declaratia a fost facuta in urma unor comentarii privitoare la faptul ca aceste companii ar analiza o posibila fuziune.
"In contextul activitatilor obisnuite legate de explorarea optiunilor de dezvoltare strategica, avem contacte" cu Societe Generale, arata UniCredit in cadrul unei declaratii trimise catre bursa italiana. Banca cu sediul la Milano a specificat ca nu poarta negocieri de fuzionare cu banca franceza.
Actiunile Societe Generale au inregistrat o crestere cu pana la 12% dupa ce Handelsblatt si Dow Jones Newswires au anuntat ca banca se afla in negocieri neoficiale cu UniCredit in vederea unei posibile fuziuni.
Si alte banci europene au inregistrat cresteri din punctul de vedere al valorii actiunilor, inclusiv Deutsche Bank si UBS - Elvetia, pe fondul speculatiilor conform carora numarul fuziunilor va creste in urma discutiilor de preluare dintre banca britanica Barclays si cea olandeza ABN Amro.
Subindicele DJ Stoxx ce monitorizeaza evolutia sectorului bancar european a inregistrat o crestere de doua procente.
"Nu exista nici un fel de negocieri in prezent", au declarat oficialii Societe Generale, banca aflata pe pozitia a doua in Franta din punctul de vedere al valorii de piata.
Actiunile Societe Generale au avansat cu 7,7%, pana la un nivel de 156,09 euro, cea mai semnificativa crestere inregistrata in decurs de patru ani.
Valoarea actiunilor a crescut cu 16% in ultima saptamana. Actiunile UniCredit au crescut si ele, cu 3,2%, pana la 7,47 euro.
Deustche Bank, cu sediul in Frankfurt, a inregistrat o crestere a valorii actiunilor de 3,6%, in timp ce actiunile UBS au avansat cu 4,3 procente, cea mai semnificativa crestere din martie 2003 incoace.
In urma combinarii dintre UniCredit si Societe Generale ar rezulta un grup bancar paneuropean cu o valoare combinata de piata de aproximativ 150 de miliarde de euro.
Posibilitatea preluarii bancii olandeze ABN Amro de catre Barclays sau de banci rivale a generat o intensificare a speculatiilor privitoare la incheierea unor noi tranzactii similare.
Pe de alta parte insa, alte surse familiare cu situatia au avertizat ca in ceea ce priveste o posibila oferta pentru SocGen, exista putine sanse ca o astfel de oferta sa fie formulata inainte de aflarea rezultatului alegerilor prezidentiale din Franta, alegeri care au avut loc la sfarsitul saptamanii trecute.
Atat guvernele de stanga, cat si cele de dreapta din Franta doresc in general sa pastreze companiile franceze importante in mainile investitorilor locali.
"UniCredit detine prima pozitie in randul partenerilor favoriti, dupa parerea noastra. Momentul nu este insa cel mai potrivit", au declarat oficialii companiei de brokeraj Keefe, Bruyette & Woods.
Analistii spun ca, avand in vedere legaturile de afaceri dintre SocGen si UniCredit, speculatiile privitoare la o posibila fuziune sunt realiste. Acestia au spus in acelasi timp ca orice tranzactie dintre cele doua ar trebui sa fie incheiata de comun acord.
Orice preluare a unei banci franceze are nevoie de aprobarea autoritatilor franceze ce reglementeaza sectorul bancar, CECEI.
Societe Generale nu a reusit sa achizitioneze rivala sa franceza Paribas in 1999, aceasta fiind in cele din urma cumparata de Banque Nationale pentru a forma BNP Paribas. Multi analisti inca mai cred ca BNP Paribas si Societe Generale ar putea fuziona intr-o zi si ca este putin probabil ca BNP Paribas sa ramana indiferenta in cazul in care UniCredit ar depune o oferta pentru SocGen.

UniCredit si SocGen, in discutii

UniCredit a afirmat ca poarta discutii cu SocGen pe marginea optiunilor de dezvoltare strategica.
Anuntul a fost facut pe fondul speculatiilor conform carora cele doua banci s-ar afla in discutii de fuzionare.
O tranzactie intre cele doua ar duce la crearea unui grup bancar paneuropean cu o valoare combinata de piata de aproximativ 150 miliarde de euro.
Analistii spun ca, avand in vedere legaturile de business dintre SocGen si UniCredit, speculatiile privitoare la o posibila fuziune sunt realiste.
Unele surse spun insa ca exista putine sanse ca o oferta pentru SocGen sa fie formulata inainte de aflarea rezultatului alegerilor prezidentiale din Franta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO