Business Internaţional

Ungaria este victima propriului succes în reindustrializare: companiile străine care au primit de la guvern bani pentru fabrici renunţă la muncitorii maghiari şi angajează străini. Guvernul Ungariei a prezentat luna aceasta restricţii în ceea ce priveşte angajarea muncitorilor străini

Guvernul Ungariei a prezentat luna aceasta restricţii în ceea ce priveşte angajarea muncitorilor străini. Astfel, printre altele, aceştia nu pot ocupa 300 de categorii de locuri de muncă, precum cea de montator de acoperişuri, de alpinist utilitar, de sculer, de organizator de evenimente culturale, de jurist, de fotograf, de pomicultor, de viticultor şi de depanator pentru lifturi. De asemenea, a fost redus numărul de permise de reşedinţă pentru ocuparea unui post care pot fi emise pentru muncitorii străini.

Guvernul Ungariei a prezentat luna aceasta restricţii în ceea ce priveşte angajarea muncitorilor străini. Astfel, printre altele, aceştia nu pot ocupa 300 de categorii de locuri de muncă, precum cea de montator de acoperişuri, de alpinist utilitar, de sculer, de organizator de evenimente culturale, de jurist, de fotograf, de pomicultor, de viticultor şi de depanator pentru lifturi. De asemenea, a fost redus numărul de permise de reşedinţă pentru ocuparea unui post care pot fi emise pentru muncitorii străini.

Autor: Bogdan Cojocaru

28.01.2024, 19:14 1134

În 2019, vestea că sud-coreenii de la Bumchun Precision vor investi 41 de mi­lioane de euro într-o fabrică din Un­garia a fost întâmpinată cu entuziasm, mai ales de către autorităţile orăşelului Salgótárján. Uzina urma să creeze 200 de locuri de muncă. Primarul chiar şi-a exprimat dorinţa ca primăria să devină partener cu investitorul asi­atic în crearea şi păstrarea locurilor de muncă, punând astfel oraşul pe calea spre dezvoltare.

După bunul obicei maghiar, guvernul de la Budapesta a ajutat Bumchun cu diverse facili­tăţi, inclusiv financiare, aşa cum face adesea când vine vorba de reindustrializarea Ungariei prin supradimensionarea industriei auto. Fa­brica a fost construită rapid, primind subvenţii totale de 8,5 milioane euro, însă 2024 a început cu un scandal monstru acolo.

Compania a concediat 60 de muncitori ma­ghiari pentru a-i înlocui cu vietnamezi, scrie presa maghiară. Scandalul s-a extins. La fa­brica din Gyöngyös a producăto­rului ger­man de echipament me­dical B. Braun muncitori maghiari care au pregătit echipe de filipi­nezi pen­tru activităţi auxili­a­re au fost concediaţi. Mun­cito­rii fili­pi­nezi au ră­mas. De practici si­milare sunt a­cu­zaţi şi germanii de la Conti­nen­tal, care ar fi angajat la uzina din Makó 150 de mun­citori din Indone­zia, scrie Daily News Hungary.

„Au primit miliarde pentru a crea locuri de muncă, dar acum maghiarii sunt daţi afară unul câte unul din fabrică“, titrează Portfolio, princi­palul portal online de ştiri şi analize economice al Ungariei, cu referire la fabrica de compo­nen­te pentru baterii electrice a Bumchun din Sal­gótárján. În articol se menţionea­ză că de munca muncitorilor ma­ghiari concediaţi nu s-a plâns ni­meni. Ministerul econonomiei naţio­nale a lansat o anchetă în acest caz şi a găsit că numărul de angajaţi a fost redus din cauza unei scăderi temporare a producţiei.


Când a venit la conducerea guvernului, în urmă cu mai bine de un deceniu, premierul Viktor Orban a promis că va crea un milion de locuri de muncă. Prin campania sa de reindustrializare, forţată, spun unii, şi-a depăşit cu mult ţinta. Însă cele mai multe locuri de muncă sunt la linii de producţie. Acestea aduc valoare adaugată mică şi salariile sunt modeste.


În primăvară ar urma ca atât numărul de salariaţi, cât şi producţia să revină la normal. Potrivit legii ungare, străinii pot fi angajaţi doar dacă pentru locurile de muncă respective nu se găsesc muncitori maghiari. Cu toate acestea, problema a revenit. „La început trebuia să pre­gătim doar 1-2 filipinezi, după câteva săptă­mâni alţi 5-10 străini şi în cele din urmă 30-40“, povesteşte pentru Portfolio un maghiar în vâr­stă de peste 50 de ani care timp de mai bine de 15 ani a lucrat la o fabrică din Budapesta a unei companii americane cu peste 2.000 de angajaţi. Bărbatul a fost concediat recent.

„Nu aveam conflicte cu străinii deoarece vorbeau engleza bine, învăţau repede şi erau foarte harnici. Problemele au început când ma­nagementul a cerut tot mai multe ore suplimen­tare, ceea ce străinii au acceptat zâmbind deoa­rece nu prea aveau ce face în timpul lor liber şi oricum voiau să câştige cât mai mult posibil în cei doi ani cât ar fi stat aici“, a continuat băr­batul intervievat de Portfolio.

La fabrică, el realiza instalaţii electrice sau efectua reparaţii, uneori ca operator, alteori ca tehnician. Faptul că nu era ceva neobişnuit să muncească în schimburi de 12 ore de trei ori pe săptămână nu l-a convins să-şi caute de lucru în altă parte. Cât timp trebuiau să concureze cu mun­citorii ucraineni, angajaţii maghiari se des­curcau deoarece ucrainenii plecau după 2-3 luni, spune bărbatul. După venirea filipinezilor, ma­nage­mentul le-a cerut chiar şi salariaţilor cu ve­chi­me mare să ţină ritmul cu aceştia, ceea ce era dificil de făcut, mai ales pentru cei cu familii aca­să. Când comenzile s-au redus temporar, ma­nage­mentul a decis să-i concedieze pe maghiari.

I-au pus într-o asemenea poziţie încât aceştia au trebuit să accepte un acord colectiv, care includea plata mai multor salarii lunare.

Din tabăra angajatorilor, B. Braun a explicat că baza locală de forţă de muncă nu poate furniza personalul necesar planurilor de expansiune pe termen lung. De asemenea, a subliniat compania, angajarea localnicilor este întotdeauna o prioritate. Şi, între timp, fabrica de la Gyöngyös angajează încontinuu muncitori maghiari ca parte a personalului propriu, cu contracte de muncă pe perioadă nedeterminată. Când a venit la conducerea guvernului, în urmă cu mai bine de un deceniu, premierul Viktor Orban a promis că va crea un milion de locuri de muncă.


O parte din maghiari preferă să lucreze în străinătate pe bani mai mulţi în timp ce Ungaria se confruntă cu o penurie din ce în ce mai acută de forţă de muncă. Astfel, companiile străine care investesc în fabrici nu pot face altceva decât să automatizeze sau să angajeze străini.


 

Prin campania sa de reindustrializare, forţată, spun unii, şi-a depăşit cu mult ţinta. Însă cele mai multe locuri de muncă sunt la linii de producţie. Acestea aduc valoare adaugată mică şi salariile sunt modeste. De aceea, o parte din unguri preferă să lucreze în străinătate pe bani mai mulţi în timp ce Ungaria se confruntă cu o penurie din ce în ce mai acută de forţă de muncă. Astfel, companiile străine care investesc în fabrici nu pot face altceva decât să automatizeze sau să angajeze străini.

Guvernul reacţionează la această situaţie, îndepărtându-se de poziţia pe care o avea acum un deceniu. Spre exemplu, în 2015, în timpul crizei refugiaţilor, a împânzit Budapesta şi oraşele mari cu panouri publicitare în care asigura că cetăţenii ţărilor din lumea a treia nu pot lua locurile de muncă ale ungurilor. În prezent, numărul de muncitori străini din Ungaria se apropie de 100.000, ceva de neconceput în urmă cu un deceniu.

Guvernul a prezentat luna aceasta restricţii în ceea ce priveşte angajarea „muncitorilor oaspeţi“. Astfel, printre altele, aceştia nu pot ocupa 300 de categorii de locuri de muncă, precum cea de montator de acoperişuri, de alpinist utilitar, de sculer, de organizator de evenimente culturale, de jurist, de fotograf, de pomicultor, de viticultor şi de depanator pentru lifturi. De asemenea, a fost redus numărul de permise de reşedinţă pentru ocuparea unui post care pot fi emise pentru muncitorii străini.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO