Business Internaţional

Ungaria trebuie sa taie cu o treime cheltuielile administratiei publice

Ungaria trebuie sa taie cu o treime cheltuielile administratiei publice

Click pentru imaginea marita

28.09.2006, 18:31 15

Bugetul alocat administratiei publice va fi decimat pentru a pune bazele trecerii la moneda unica europeana.
Guvernul de la Budapesta are in vedere reducerea in 2007 a cheltuielilor ministerelor cu aproape 30% fata de anul acesta, conform unor informatii preluate de portalul de stiri index.hu.
Cele mai importante reduceri ar putea fi inregistrate la Ministerul Sanatatii, de la aproape 534 mil. euro la circa 200 mil. euro, in timp ce Ministerul Educatiei si Culturii va trebui sa cheltuiasca numai 1,25 mld. euro, fata de 1,86 mld. euro anul acesta, scrie cotidianul Portfolio.
Informatiile preluate de portalul maghiar se bazeaza pe o varianta neoficiala a proiectului bugetar pe 2007 care urmeaza sa fie prezentat oficial pana pe 15 octombrie.
Conform acestor date, ministerele care va trebui sa stranga cel mai tare cureaua vor fi cele ale economiei, sanatatii, agriculturii si educatiei. Conform acestei variante a proiectului bugetar redactata de Ministerul de Finante, cheltuielile operationale ale guvernului si administratiilor locale vor totaliza 2.607 mld. forinti in 2007 (circa 9,5 mld. euro), cifra care corespunde unei reduceri de aproape 30% a acestor fonduri, pentru anul acesta fiind alocate circa 3.680 mld. forinti (13,5 mld. euro).
Adminstratiile locale vor dispune de fonduri de 2,83 mld. euro, fata de 2,98 mld. euro anul acesta. Desi reducerea cheltuielilor cu 150 mil. euro ar putea parea sustenabila, sumele care vor fi cheltuite cu ocazia campaniilor electorale pentru alegerile locale de pe 1 octombrie ar putea afecta considerabil necesarul calculat. Ministerul Sanatatii va suferi cea mai puternica lovitura, de la 146,7 mld. forinti (533 mil. euro) la doar 55 mld. forinti (200 mil. euro). Reducerea atat de drastica ar putea fi explicata prin faptul ca o parte din deficitul fondului de asigurari sociale a fost transferata bugetului de stat. Ministerul Economiei va dispune de un buget aproape injumatatit, de la 1,87 mld. euro la 938 mil. euro.
Ministerul Educatiei si Cercetarii va trebui si el sa suporte o scadere considerabila a fondurilor administrative alocate de stat, de la aproape 510 mld. forinti (1,85 mld. euro) anul acesta la 1,25 mld. euro anul viitor. Ministerul de Finante are in plan economisirea prin strategii proprii a sumei de 31 mld. forinti (113 mil. euro).
Conform acestei variante de proiect de lege, ministerele va trebui sa inteleaga faptul ca in cazul in care nu vor reusi sa obtina veniturile preconizate initial, bugetul de stat nu le va da nicio mana de ajutor.
Daca acest proiect va fi propus si adoptat, Ungaria ar reusi sa-si reduca deficitul sectorului public cu aproape 8 mld. euro, previziunile de pana acum anuntand o crestere cu 4 mld. euro a bugetului de stat in 2007.
CE isi va prezenta pozitia oficiala fata de strategia economica adoptata de Ungaria pentru a se conforma standardelor de trecere la moneda unica europeana saptamana aceasta. Conform unui raport preliminar, Comisia va sprijini programul fiscal propus de guvernul de la Budapesta, subliniind riscurile care ar putea aparea si cerand implementarea stricta a acestuia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO