Business Internaţional

Ungaria mai face un pas pentru a aduce în mâini maghiare retailul, unul dintre sectoarele strategice ale ţării. Un miliardar apropiat premierului Orban cumpără 47% din operaţiunile locale ale Auchan

Ungaria mai face un pas pentru a aduce în mâini...

Autor: Catalina Apostoiu

10.12.2023, 13:00 16798

Grupul maghiar Indotek, deţinut de Daniel Jellinek, unul dintre cei mai bogaţi oameni ai Ungariei şi un apropiat al premierului maghiar Viktor Orban, a achiziţionat 47% din operaţiunile din Ungaria ale retai­lerului francez Auchan, potrivit Daily News Hungary.

Auchan este în prezent al nouă­lea cel mai mare lanţ de retail în Ungaria, iar Jellinek crede că este realist ca Auchan să devină un jucător de top 3 în decurs de cinci, până la 6 ani.

Modificările pe termen scurt nu vor afecta managementul operaţio­nal al Auchan. Totuşi, Indotex va fi implicat în decizii strategice. Planu­rile includ valorificarea sinergiilor dintre Auchan şi Indotex, cât şi expe­rienţa lor în domeniul imobiliar şi reţeaua de retail, pentru deschiderea de noi magazine pe viitor, cu focus în special pe regiunile rurale.

După încheierea contractului, tran­zacţia a fost notificată la auto­ritatea pentru competiţie din cadrul UE.

Jellinek a declarat că grupul a pătruns pe piaţa de retail dintr-un număr în creştere de ţări europene în ultimii ani. La începutul anului, grupul a achiziţionat o participaţie de 43% în cadrul Fortenova Group din Croaţia de la Sberbank din Rusia, potrivit Total Croatia News.

În toamna anului trecut, Croaţia intenţionase să blocheze această achi­ziţie, premierul croat Andrej Plenkovic declarând că a fost infor­mat despre suspiciuni serioase că pro­prietarul Indotek, Daniel Jellinek, „este doar o acoperire pentru capital maghiar netransparent având legă­tură directă cu Orban“, scria la acea vreme Euractiv.

Croaţia se afla deja în conflict cu Ungaria cu privire la deţinerea şi ma­nagementul celei mai mari companii de petrol şi gaze croate INA, în cadrul căreia MOL din Ungaria este cel mai mare acţionar. Relaţiile dintre cele două ţări s-au deteriorat şi mai mult în acest an pe fondul relaţiilor continue de business ale Ungariei cu Rusia.

Preluarea Auchan se înscrie în strategia Ungariei de a creşte şi întări controlul maghiar în sectoarele pe care le consideră strategice. Aceste sectoare sunt sau au fost dominate de companii străine.

Sportul a devenit de asemenea un sector strategic pentru Ungaria, potrivit unei declaraţii recente a ministrului maghiar al apărării Kristof Szalay-Bobrovniczky.

Investiţiile recente din sector şi competiţiile sportive găzduite de Ungaria au impulsionat sectorul de turism al ţării şi au contribuit la creşterea economiei acesteia, a susţinut oficialul.

Şi sectorul construcţiilor este considerat unul strategic, iar guvernul maghiar vrea să trimită acasă toate companiile străine din cadrul acestuia. Ministrul maghiar al construcţiilor şi transportului Janos Lazar a subliniat recent că ar fi bine ca acestea să-şi vândă pur şi simplu subsidiarele şi să părăsească ţara.

Guvernul maghiar a adoptat recent şi legislaţie pentru a pune capăt „amestecului străinilor în alegerile locale“, notează Hungary Today.

În acest context, Ungaria urmează să înfiineze un Birou pentru Protecţia Suveranităţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO