Ungaria mai face un pas pentru a aduce în mâini maghiare retailul, unul dintre sectoarele strategice ale ţării. Un miliardar apropiat premierului Orban cumpără 47% din operaţiunile locale ale Auchan

Autor: Catalina Apostoiu 10.12.2023

Grupul maghiar Indotek, deţinut de Daniel Jellinek, unul dintre cei mai bogaţi oameni ai Ungariei şi un apropiat al premierului maghiar Viktor Orban, a achiziţionat 47% din operaţiunile din Ungaria ale retai­lerului francez Auchan, potrivit Daily News Hungary.

Auchan este în prezent al nouă­lea cel mai mare lanţ de retail în Ungaria, iar Jellinek crede că este realist ca Auchan să devină un jucător de top 3 în decurs de cinci, până la 6 ani.

Modificările pe termen scurt nu vor afecta managementul operaţio­nal al Auchan. Totuşi, Indotex va fi implicat în decizii strategice. Planu­rile includ valorificarea sinergiilor dintre Auchan şi Indotex, cât şi expe­rienţa lor în domeniul imobiliar şi reţeaua de retail, pentru deschiderea de noi magazine pe viitor, cu focus în special pe regiunile rurale.

După încheierea contractului, tran­zacţia a fost notificată la auto­ritatea pentru competiţie din cadrul UE.

Jellinek a declarat că grupul a pătruns pe piaţa de retail dintr-un număr în creştere de ţări europene în ultimii ani. La începutul anului, grupul a achiziţionat o participaţie de 43% în cadrul Fortenova Group din Croaţia de la Sberbank din Rusia, potrivit Total Croatia News.

În toamna anului trecut, Croaţia intenţionase să blocheze această achi­ziţie, premierul croat Andrej Plenkovic declarând că a fost infor­mat despre suspiciuni serioase că pro­prietarul Indotek, Daniel Jellinek, „este doar o acoperire pentru capital maghiar netransparent având legă­tură directă cu Orban“, scria la acea vreme Euractiv.

Croaţia se afla deja în conflict cu Ungaria cu privire la deţinerea şi ma­nagementul celei mai mari companii de petrol şi gaze croate INA, în cadrul căreia MOL din Ungaria este cel mai mare acţionar. Relaţiile dintre cele două ţări s-au deteriorat şi mai mult în acest an pe fondul relaţiilor continue de business ale Ungariei cu Rusia.

Preluarea Auchan se înscrie în strategia Ungariei de a creşte şi întări controlul maghiar în sectoarele pe care le consideră strategice. Aceste sectoare sunt sau au fost dominate de companii străine.

Sportul a devenit de asemenea un sector strategic pentru Ungaria, potrivit unei declaraţii recente a ministrului maghiar al apărării Kristof Szalay-Bobrovniczky.

Investiţiile recente din sector şi competiţiile sportive găzduite de Ungaria au impulsionat sectorul de turism al ţării şi au contribuit la creşterea economiei acesteia, a susţinut oficialul.

Şi sectorul construcţiilor este considerat unul strategic, iar guvernul maghiar vrea să trimită acasă toate companiile străine din cadrul acestuia. Ministrul maghiar al construcţiilor şi transportului Janos Lazar a subliniat recent că ar fi bine ca acestea să-şi vândă pur şi simplu subsidiarele şi să părăsească ţara.

Guvernul maghiar a adoptat recent şi legislaţie pentru a pune capăt „amestecului străinilor în alegerile locale“, notează Hungary Today.

În acest context, Ungaria urmează să înfiineze un Birou pentru Protecţia Suveranităţii.