Business Internaţional

Ungaria impinge economia de la spate cu reduceri de taxe

29.01.2009, 17:21 15

Guvernul de la Budapesta va reorganiza sistemul fiscal pentru a invia cresterea economica, in conditiile in care economia se indreapta cu pasi repezi spre cea mai aspra recesiune a ultimilor 15 ani, scrie Bloomberg. Aceasta masura va costa guvernul ungar 3,5 mld. euro, scrie Bloomberg.

Guvernul doreste sa reduca impozitul pe venitul persoanelor fizice si companiilor, iar masurile ce urmeaza a fi luate vizeaza si scaderea nivelului impozitelor pe salarii, potrivit declaratiilor primului-ministru ungar Ferenc Gyurcsany. El a mai adaugat ca va fi majorata taxa pe valoare adaugata (TVA), va fi introdus un nou impozit asupra averii personale si de asemenea vor fi micsorate ajutoarele sociale, pentru a se compensa lipsa unor venituri, a adaugat el.
Economiile est-europene sunt strivite sub greutatea actualei crize financiare globale, care si-a facut simtite efectele prin diminuarea cererii pe principalele piete de export. Ungaria s-a vazut nevoita sa apeleze la ajutor financiar international pentru a evita un faliment national ce ii batea la usa anul trecut, iar in prezent trebuie sa mentina o politica bugetara restrictiva pentru a evita ca statul sa se confrunte cu instabilitatea economica, a marturisit Gyurcsany.
"Daca am reduce doar nivelul impozitelor, asta ar provoca fie un faliment financiar pentru stat, fie ar forta guvernul sa reduca radical nivelul cheltuielilor sociale", a spus el. "O astfel de situatie ar conduce fie la o criza financiara, fie la una sociala."
Forintul, moneda nationala, s-a depreciat in raport cu moneda europeana, pana la un curs de schimb de 286,90 forinti pentru un euro.
Guvernul condus de Gyurcsany a anuntat ca se astepata ca economia sa se contracte in 2009 cu 3%, conform declaratiilor premierului. Previziunile economice s-au inasprit la inceputul acestui an, dupa ce in luna decembrie se estimase un declin de 0,9%.
"Este foarte probabil ca cresterea economica, ce nu va fi realmente crestere, din moment ce valoarea sa va fi negativa, sa fie mai slaba decat estimasem noi in perioada octombrie-noiembrie a anului trecut", a declarat Gyurcsany putin dupa inceputul anului.
In urma cu doua saptamani, Gyurcsany declara ca desi incetinirea cresterii economice si inflatia vor afecta negativ veniturile de la bugetul de stat, el nu va apela la majorari fiscale, dat fiind ca principala problema a Ungariei este aceea ca o crestere a taxelor si a impozitelor nu ar avea decat un efect negativ asupra economiei.
Ungaria a primit la inceputul lunii noiembrie 20 mld. euro sub forma de credit de la Fondul Monetar International, Banca Mondiala si Uniunea Europeana, pentru a ajuta economia si a preveni o prabusire de proportii ce ar fi putut rezulta de pe urma inaspririi conditiilor de creditare de la nivel global.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO