Business Internaţional

Ungaria a aprobat reducerea deficitului bugetar

26.06.2006, 18:48 14

Guvernul ungar a aprobat strategia pentru reforma sectorului public si va stabili praguri mai stricte privind cheltuielile, astfel incat deficitul bugetar sa fie redus intr-o maniera sustenabila, a declarat duminica premierul Ferenc Gyurcsany, citat de Reuters.
Gyurcsany a anuntat ca vor fi stabilite reguli mai stricte privind plafonul de cheltuieli pentru 2007, pentru a preveni depasirea bugetului, si va fi introdusa co-plata unor servicii publice.
"Orice serviciu furnizat de stat are o valoare si, daca are o valoare, are si un pret. Acest pret, cu cateva exceptii, precum educatia si serviciile de urgenta din domeniul sanatatii, va fi finantat din doua surse", a precizat premierul ungar.
Ministerele trebuie sa constituie rezerve, cheltuielile acestor institutii urmand sa fie verificate la finele fiecarui trimestru, pentru a asigura un control continuu, iar rezervele vor putea fi utilizate doar in cazul in care bugetul alocat nu este depasit. Totodata, guvernul va inlocui sistemul actual de subventionare a preturilor, in principal la energie, prin subventii acordate unor categorii sociale.
Costurile pentru plata salariilor vor fi, de asemenea, limitate, urmand sa fie incurajata remunerarea in functie de performante, iar reforma sectorului sanitar va incepe pe 31 iulie si va continua pana in anul 2008.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO