Business Internaţional

Unda verde pentru sefia BCE

20.06.2003, 00:00 15



Guvernatorul Bancii Frantei, Jean-Claude Trichet, a primit verdictul salvator, care-l propulseaza direct spre fotoliul de presedinte al Bancii Centrale Europene, ca succesor al lui Wim Duisenberg. O instanta pariziana l-a achitat pe Trichet de orice responsabilitate in colapsul bancii Credit Lyonnais.



"Nu voi contesta decizia. S-a spus tot, trebuie sa mergem mai departe", a declarat procurorul Yves Bot. Bot putea sa introduca apelul in termen de zece zile de la 18 iunie, cand a fost pronuntata hotararea judecatoreasca prin care s-a constatat nevinovatia lui Jean-Claude Trichet.



O data rezolvate problemele cu justitia, Trichet poate implini ambitiile presedintelui Jacques Chirac de a avea un francez in fruntea celei mai puternice banci centrale de pe continent si control asupra politicii monetare a zonei euro.



Chirac a ridicat problema presedintiei franceze a BCE la summitul de ieri al Uniunii Europene, de la Thesalonic. In cadrul unor discutii informale se va incerca probabil confirmarea sprijinului pentru succesiunea lui Trichet la presedintia BCE. Numirea presedintelui BCE se face cu unanimitatea de opinie a liderilor statelor membre si cu acordul Parlamentului European.



Economistii cred ca Trichet, care si-a creat o reputatie de combatant aprig al inflatiei in anii 1990, va adopta o politica mai pragmatica si mai flexibila la BCE. Insa puternicele antecedente anti-inflatie ale lui Trichet i-ar putea imprima o atitudine mai rezervata in momentul unor decizii cruciale pentru combaterea recesiunii si deflatiei. Totusi, Trichet este cunoscut pentru abilitatile sale de comunicare si se crede ca va reusi mai bine decat Wim Duisenberg sa amelioreze modul in care politica adoptata de BCE este prezentata pietelor financiare.



Daca procurorul francez ar fi facut apel, manevra ar fi spulberat sperantele lui Trichet la sefia BCE, deoarece solutionarea unui apel dureaza cel putin un an, ceea ce ar epuiza rabdarea celorlalte state ale uniunii. In plus, Duisenberg si-a amanat deja pensionarea de doua ori in asteptarea solutionarii acuzatiilor aduse lui Trichet. Jean-Claude Trichet a fost pus sub investigatii oficialede acum trei ani, si a fost acuzat de falsificare de conturi in cazul falimentului bancii Credit Lyonnais, in 1992 si 1993, cand era sef al Trezoreriei franceze. Verdictul instantei ii restabileste credibilitatea si traseul spre conducerea Bce. Oficiali din partea Italiei, Greciei, Luxemburgului si ai Parlamentului European si-au exprimat sprijinul si increderea in guvernatorul francez.



Banca Centrala Europeana a refuzat sa comenteze oficial verdictu instantei pariziene, desi unul dintre membrii consiliului de conducere, Eugenio Domingo Solans, a apreciat decizia ca fiind una de bun augur: "Nu vreau sa comentez aspecte personale - chiar cand aduc vesti bune". De asemenea, ministrul germn de finante a declarat ca "il consideram in continuare pe Trichet un candidat potrivit pentru presedintia BCE". "Nu avem dubii asupra competentei sale", a adaugat acesta.



Oficiali europeni sustin ca Trichet, in varsta de 60 de ani, poate prelua presedintia institutiei care stabileste ratele dobanzilor din zona euro in august sau septembrie, dar cel mai probabil evenimentul va avea loc spre sfarsitul anului.



Laudele la adresa lui Trichet, ca veteran al guvernarii unei bancii centrale, au sosit din multe tari europene, ilustrand o sustinere ampla a candidaturii sale la conducerea BCE.
andreea.melinte@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO