Business Internaţional

Un nou risc pe radarul investitorilor: seceta de dolari

Un nou risc pe radarul investitorilor: seceta de dolari

Autor: Catalina Apostoiu

09.05.2017, 00:05 1938
Când două mari organizaţii semnalează aceeaşi problemă, investi­torii ar trebui să-şi aplece urechea, iar atunci când problema priveşte riscul venirii unei secete de dolari în afara SUA, toată lumea ar trebui să devină atentă, scrie Financial Times.

Atât Fondul Monetar Inter­na­ţional, cât şi Banca Reglementelor Internaţionale au atras atenţia asupra acestui posibil risc în cele mai rapoarte recente. Atât analiştii bancari, cât şi investitorii încep să ia în discuţie implicaţiile unui deficit de dolari, în special pentru pieţele emergente, în condiţiile în care banca centrală ame­ricană (Fed) se gândeşte să-şi restrângă şi mai mult programul de stimulente introdus după criza financiară.

Un deficit de dolari ar creşte costul obţinerii acestei monede din pool-urile dezvoltate în afara SUA de când Fedul a început să inunde pieţele cu bani prin politica de relaxare cantitativă. Aceşti bani au împins în sus preţurile activelor şi diminuat costurile finanţării la nivel mondial, contribuind de asemenea la dezvoltarea unor noi pieţe, cum ar fi piaţa internaţională de obligaţiuni denominate în dolari din Asia.

Această problemă au apărut în contextul lansării discuţiilor privitoare la reducerea bilanţului de 4.500 miliarde de dolari al Fed. Odată ce banca centrală îşi va încetini achiziţiile de titluri de trezorerie şi alte titluri, dolarii pompaţi la nivel mondial prin aceste tranzacţii vor începe să dispară.

Dolarii ar putea fi de asemenea traşi înapoi către SUA în urma unei posibile amnestii fiscale acordate de Washington, prin care companiile îşi vor putea repatria profiturile de peste hotare, majoritatea acestor fonduri fiind deţinute deja în dolari.

În general, Asia ar putea fi afectată în special de orice retragere de dolari.

Efectul probabil al unui pool în scădere de dolari este totuşi dificil de cuantificat. 

Tendinţa de restrângere a reglementărilor din SUA, de exemplu, ar putea conferi băncilor americane o libertate sporită de a oferi cu împrumut mai mulţi dolari.

Ceea ce se va întâmpla depinde de asemenea în mare măsură de mediul în care se va produce înăsprirea politicii monetare americane, fie că aceasta se va produce sub forma unor majorări de dobânzi sau a unei diminuări a bilanţului.

„Dacă această înăsprire se va produce într-un mediu de încredere la nivel mondial, atunci va exista un efect pozitiv asupra Asiei. Ar putea exista o situaţie în care segmentul de fixed income va suferi retrageri importante, în timp ce cel al acţiunilor va primi bani datorită perspectivelor solide“, spune Sameer Goel, de la Deutsche Bank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO