Business Internaţional

Un miliardar a pierdut o avere pariind contra VW

17.11.2008, 19:24 18

Cresterea pretului actiunilor Volkswagen din luna octombrie nu a afectat puternic numai fondurile de hedging, ci si pe unul dintre cei mai bogati oameni ai Germaniei, scrie Financial Times.

Adolf Merckle, proprietar al unei importante afaceri de familie cu peste 100.000 de angajati, poarta discutii cu un consortiu de aproape 40 de banci cu privire la un imprumut dupa ce acesta a suferit pierderi importante pariind pe scaderea pretului actiunilor VW.
Mai multi bancheri au declarat pentru Financial Times ca VEM, compania de investitii a lui Merckle, a inregistrat pierderi de "sute de milioane de euro" in urma operatiunilor de vanzare short de actiuni VW.
Merckle este a cincea cea mai bogata persoana din Germania, cu o avere de 9,2 miliarde de dolari (7,2 mld. euro), conform revistei Forbes.
Problemele intampinate de VEM reprezinta un nou exemplu al modului in care afacerile de familie din Germania, candva cunoscute pentru abordarea anti-ciclica, pe termen lung fata de afaceri, au recurs la tactici pe termen scurt sau instrumente financiare complexe care au reprezentat initial specialitatea fondurilor de hedging.
Producatorul de automobile Porsche a castigat miliarde de euro din tranzactiile cu optiuni pe actiunile VW, aceleasi actiuni pe care atat Merckle, cat si alte multe fonduri de hedging au pariat si au pierdut.
Bafin, autoritatea de supraveghere a institutiilor financiare din Germania, desfasoara o ancheta oficiala cu privire la cresterea extraordinara a pretului actiunilor VW luna trecuta, crestere in urma careia Volkswagen a devenit temporar cea mai mare companie din lume din punct de vedere al capitalizarii de piata.
Bancherii spun ca presiunile exercitate asupra Bafin in sensul luarii unor masuri s-ar putea intensifica acum, dupa ce si o importanta familie industriala germana, nu numai fondurile straine de hedging au de suferit.
Imperiul Merckle realizeaza venituri de aproximativ 30 de miliarde de euro si se intinde de la Ratiopharm, cel mai mare producator german de medicamente generice, la o participatie majoritara in cadrul Heidelberg Cement, cel mai mare producator de ciment al tarii.
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO