Business Internaţional

Un intreprinzator ceh castiga in urma unui boicot din hochei

20.12.2004, 00:00 16



In ultimii sase ani, Zbynek Vrkoc a fost producatorul exclusiv de cartonase cu jucatori de hochei din Cehia. Vrkoc vindea anual 10.000 de cartonase, dar declinul recent al echipei nationale a Cehiei in circuitul international i-a pus in pericol afacerea. Recentul scandal din NHL, in urma caruia patronii cluburilor nord americane de hochei au refuzat sa mai primeasca jucatorii la echipe din cauza disputelor salariale, a impulsionat afacerea lui Vrkoc, scrie The Prague Post.



"Afacerea noastra era din ce in ce mai grea si eram bucurosi cand reuseam sa ne acoperim costurile de productie din vanzarile de cartonase", declara Vrkoc. "Situatia din NHL ne-a ajutat sa crestem vanzarile."



Actualul boicot din NHL i-a oferit lui Vrkoc o sansa nesperata. In octombrie, cand s-a anuntat ca nu va mai incepe sezonul in NHL, multi hocheisti cehi si slovaci au preferat sa se intoarca la cluburile din tara lor natala, decat sa stea pe tusa. De atunci, circa 60 de jucatori din NHL au aparut in Extraliga ceha, printre acestia aflandu-se si Jaromir Jagr, superstarul echipei New York Rangers. Aparitia unor staruri de renume mondial in Extraliga l-a ajutat pe Vrkoc sa-si extinda seriile de cartonase si sa atraga noi clienti.



"Fie ca vrem sau nu sa recunoastem, echipele de hochei din Cehia nu au inregistrat nici un mare succes in ultimii ani, asa ca acest boicot din NHL a venit la timp pentru afacerea noastra", a declarat Vrkoc. "Aparitia atator mari jucatori, si, in special a lui Jagr, a facut ca hocheiul sa devina din nou o mare atractie in Cehia", a mai adaugat el.



Concret, vanzarile de cartonase cu jucatori in Cehia au crescut cu 40 de procente, din octombrie, conform lui Jiri Hedja, care tranzactioneaza cartonase pe Internet. "Cel mai cautat cartonas este cel al lui Jagr", spune Hedja. Daca cartonasele cu jucatori interni costa aproximativ 5 coroane (0,16 euro), cele care reprezinta jucatori din NHL ajung la 15 coroane (0,5 euro). Colectionarii platesc insa pana la 35 de coroane (1,15 euro) pentru un cartonas cu Jagr.



"Este pentru prima data in 10 ani cand Jagr a jucat pentru echipa orasului sau natal Klando si, probabil, ultima data, astfel ca seria din acest an este foarte valoroasa pentru colectionari", a declarat Vrkoc.



Vrkoc lanseaza, de obicei, cate 2.000 de cartonase cu fiecare jucator din Extraliga pe sezon. El aduna aceste cartonase in pachete de cate 10 si le vinde prin standurile de ziare, benzinarii si magazine de articole sportive. Colectionarii se intalnesc apoi pentru a face schimb intre ei. Interesul enorm pentru Jagr l-a determinat pe Vrkoc sa lanseze opt versiuni diferite, astfel ca 16.000 de catonase cu vedeta ceha sunt disponibile pe piata.



In ciuda vanzarilor ridicate din acest sezon, Vrkoc este departe de a se imbogati din vanzarea de cartonase. "Multi oameni cred ca obtin milioane din afacerea cu cartonase, dar nu e asa. Pe langa aceasta afacere mai am un magazin de jucarii, care este afacerea mea de baza", spune Vrkoc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO