Business Internaţional

Un început brutal de august arată că nimeni de pe burse nu mai iubeşte băncile europene. Există mult prea multă neîncredere

Premierul italian Mateo Renzi: „Din perspectiva mea, băncile italiene sunt bine. Sunt însă chiar îngrijorat de situaţia altor bănci, din toate ţările”.

Premierul italian Mateo Renzi: „Din perspectiva mea, băncile italiene sunt bine. Sunt însă chiar îngrijorat de situaţia altor bănci, din toate ţările”.

Autor: Bogdan Cojocaru

02.08.2016, 20:38 1376

Chiar şi înainte de publicarea rezultatelor celor mai recente teste de stres, acţiunile băncilor europene erau mai ieftine ca niciodată până atunci. Acum aceste titluri sunt şi mai ieftine.

Investitorii care urmăresc indicele bursier STOXX Europe 50 au aflat ieri că din componenţa lui vor fi scoase acţiunile Deutsche Bank şi Credit Suisse. Capitalizarea de piaţă a acestor mari bănci a scăzut mult prea mult. Oricât de mult şi-ar fi consolidat capitalul cele mai multe dintre marile bănci europene, aşa cum o sugerează testele de stres, ele nu mai aduc profit, iar acest lucru este pedepsit de investitorii de pe burse.

Acţiunile Deutsche Bank şi Credit Suisse şi-au pierdut jumătate din valoare de la începutul anului comparativ cu scăderea de aproape 9% a indicelui Stoxx Europe 50, scrie The Wall Street Journal. În ultimii trei ani, băncile s-au dus în jos cu 60%, în timp ce STOXX 50 a urcat cu 15%. Ieri, acţiunile Deutsche Bank, cea mai mare bancă germană, au înregistrat scăderi de peste 3,5%, iar cele ale Credit Suisse, una dintre cele mai mari bănci elveţiene, un declin de peste 6%. Mulţi investitori urmăresc mai degrabă indici bursieri în loc de acţiuni individuale, astfel că înlăturarea unor titluri din componenţa unui indice este considerată ceva de rău augur pentru o companie. Excluderea înseamnă în general că ETF-urile şi alţi investitori pasivi care urmăresc indicele vor fi forţaţi să vândă acţiunile.

„Cu ratele atât de jos este o adevărată provocare pentru bănci să poată genera destul profit pentru a construi rezerve de capital şi livra câştiguri investitorilor în acţiuni. Acest lucru este luat în calcul de pieţe. Indiferent de aparenţe, este foarte greu pentru ele să treacă de acest obstacol”, spune pentru Financial Times Hani Redha, analist la PineBridge Investments.

Băncile europene au fost lovite dur de dobânzile extrem de mici, deoarece acestea erodează profiturile din creditare, de înăsprirea reglemetărilor, care face operaţiunile de investment banking mai scumpe, şi de creditele neperformante cu care sunt împovărate  o parte dintre ele. Profitul Deutsche Bank s-a pră­buşit cu 98% în al doilea trimes­tru. Credit Suisse a rapor­tat un profit surprin­zător, dar acest lucru nu a aju­tat banca pe burse. Pro­fitul Commerzbank, a doua bancă în funcţie de mărime din Germania, a scăzut cu 32%. Acţiunile acestei instituţii de credit s-au dus ieri în jos cu peste 8%, la cel mai scăzut nivel din istoria instituţiei. Banca a acuzat redu­cerea dramatică a profitului din creditarea pen­tru IMM-uri.

Drept urmare, Commerzbank, care este cel mai mare creditor pentru companiile ger­mane, s-a alăturat Deutsche Bank în anun­ţarea unor comisioane mai mari pentru clien­ţii serviciilor de banking din Germania.

Însă cele mai mari temeri le trezeşte sistemul bancar italian. A doua zi din august a adus noi scăderi pe burse pentru băncile din Italia în condiţiile în care investitorii au speculat că acestea va trebui să-şi reevalueze în sens negativ creditele în aceleaşi proporţii cerute pentru salvarea Monte dei Paschi.

Acţiunile UniCredit, cea mai mare instituţie de credit italiană în funcţie de active, au fost suspendate temporar de la tranzacţionare după scăderi de 5%. Luni, titlurile băncii au pierdut aproape 10% din valoare.

Premierul italian Mateo Renzi, într-un interviu pentru CNBC, pare că încearcă să deturneze atenţia. „Din perspectiva mea, băncile italiene sunt bine. Sunt însă chiar îngrijorat de situaţia altor bănci, din toate ţările”, a spus el.

Paul Markham, care administrează acţiuni de patru miliarde de dolari la Newton Investment Management, a explicat că investitorii reevaluează puterea financiară a băncilor şi estimările de profit în condiţiile în care mai mulţi factori, printre care obligativitatea de a deţine mai mult capital, zguduie mediul de afaceri în care evoluează instituţiile de credit.

„Par ieftine în comparaţie cu pieţele, dar impresia este că suntem cu aceste companii într-o călătorie spre ce erau băncile acum 50-60 de ani”, când erau mai degrabă precum serviciile de utilităţi, a spus el.

Titlurile Deutsche Bank şi Credit Suisse au fost înlocuite în STOXX Europe 50 cu acţiunile ASML Holding, o firmă olandeză de tehnologie, şi cu cele ale Vinci, o companie franceză de construcţii. Pentru Deutsche Bank aceasta este prima dată după 1998 când banca nu mai este membră a  STOXX 50. Acţiunile Deutsche sunt cu 88% sub vârful atins în 2007.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO