Burse - Fonduri mutuale

Bursele europene au trecut prin cea mai tumultoasă lună din ultimii ani

Bursele europene au trecut prin cea mai tumultoasă lună...

Autor: Dan Grigore Ivan

04.07.2016, 12:49 579

Bursele europene au trecut printr-o perioadă de maximă volatilitate în luna iunie, în special după anunţul privind rezultatul Referendumului din Marea Britanie. Majoritatea principalilor indici europeni au înregistrat scăderi semnificative luna trecută. Sectorul financiar a fost cel mai tare lovit de valul de incertitudine şi panică care a cuprins pieţele financiare în zilele de după Brexit. Cu toate acestea, deşi situaţia pare asemănătoare cu perioada crizei din 2008, acum investitorii sunt mai îngijoraţi cu privire la profitabilitatea sectorului financiar, ci nu neaparăt cu privire la robustţea întregii paradigme sub care operează domeniul astăzi, cum a fost cazul în ultima perioadă de panică bursieră.

Astfel, cea mai mare depreciere a fost marcată de indicele FTSEMIB, referinţa bursei de la Milano, care a scăzut cu 8,84% în luna iunie.

De asemenea, indicele IBEX, ce urmăreşte cele mai importante 35 de companii listate la Madrid a scăzut cu 7,26%. Sectorul bancar iberic a condus valul de deprecieri. Indicele IBEX Bancos a scăzut cu peste 19% luna trecută.Titlurile băncii spaniolă Santander (SAN) au coborât cu 14% în luna iunie, în condiţiile în care acţiunile băncii s-au depreciat cu 45,32% în ultimul an.

Indicele bursei de la Paris a scăzut cu 4,39%. Celebra banca franceză BNP Paribas a scăzut cu 13% în luna iunie, iar în săptămâna Brexit-ului, titlurile băncii franceze s-au depreciat cu peste 9%. În ultimul an, acţiunile BNP Paribas au scăzut cu 27,92%. De asemenea, acţiunile LVMH, companie ce administrează unele dintre cele mai mari brand-uri de lux - controlată de cel mai bogat om al Franţei, Bernard Arnault, au scăzut cu 6,10% de la începutul lunii iunie. În aceeaşi ordine de idei, titlurile producătorului de lux britanic, Burberry, listat la Londra, unul dintre cei mai mari competitori ai companiei lui Arnault, au crescut cu 8,97% în luna iunie.

Contrat evoluţiei generale, indicii bursieri de la Londra şi de la Frankfurt au închieat luna pe plus.

Indicele FTSE 100, referinţa pieţei de capital de pe malul Tamisei, a crescut cu 5,96%, iar în ultimele patru zile de tranzacţionare, bursa de la Londra a crescut cu 9,6%, cea mai bună evoluţie din ultimii ani. Evoluţia se explică, în principal, datorită a trei elemente: scăderea puternică a lirei sterline ce ar putea antrena venituri mai mari pentru companiile britanice, în al doilea rând, anunţul guvernatorului Băncii Angliei cu privire la o posibilă micşorare a ratei de politică monetară, în timp ce aprecierea bond-urilor a contribuit de asemenea la evoluţia extraordinară a pieţei de capital din capitala Marii Britanii.

Indicele german DAX, ce urmăreşte cele mai importante companii listate la Frankfurt, a crescut cu 3,42% în iunie. Cu toate acestea,  Deutsche Bank, una dintre cele mai importante societăti de profil din Germania, a scăzut cu 16,26% în luna iunie, iar în ultimul an, preţul unei acţiuni s-a depreciat cu 55%. Pe de altă parte, titlurile producătorului de echipament sportiv adidas (ASDX.N) s-au apreciat cu 10,43% în iunie, iar în ultima săptămână, o acţiune adidas s-a apreciat cu aproape 7%. În ultimul an, capitalizarea bursieră a companiei adidas a crescut cu 82,08%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO