Business Internaţional

Un fost presedinte al Fed se teme pentru independenta institutiei

Un fost presedinte al Fed se teme pentru independenta institutiei

Paul Volcker, fost presedinte al Fed: Daca ar fi sa privim Fed ca pe un creditor in ultima instanta al unui anumit segment economic, atunci institutia si-a depasit prin aceste masuri (de a accepta o serie de active cu un grad ridicat de risc drept garantii - n. red.) atributiile pe care le avea pe piata monetara.

19.05.2008, 22:35 17

Din momentul in care a inceput criza pietei de creditare, in august anul trecut, Fed si-a extins tipurile si volumul de imprumuturi acordate institutiilor financiare americane - imprumuturi care sunt garantate de o varietate de instrumente financiare, de la cele bazate pe ipoteci pana la cele bazate pe credite acordate studentilor, scrie The Wall Street Journal.
Pana acum, banca centrala nu a achizitionat in mod direct asemenea instrumente, insa a efectuat o miscare fara precedent, acordand JP Morgan un imprumut in valoare de 29 mld. dolari, in incercarea de a facilita achizitia de catre aceasta a firmei de brokeraj Bear Stearns.
Volcker, care a fost consultat recent de Comitetul Economic al Congresului american, spune insa ca o asemenea activitate "nu a fost niciodata specifica bancii centrale", adaugand ca din cauza acestei miscari se teme pentru independenta pe termen lung a institutiei. "Daca ar fi sa privim Fed ca pe un creditor in ultima instanta al unui anumit segment economic, atunci institutia si-a depasit prin aceste masuri atributiile pe care le avea pe piata monetara", a spus Volcker.
Volcker este vazut ca fiind cel care - in perioada anilor '70-'80, in momentul in care se afla la sefia Fed - a reusit sa tempereze foarte bine presiunile inflationiste de pe piata americana. De atunci a detinut o serie de functii executive in segmentul financiar, iar in ultimele luni s-a aratat extrem de critic la adresa actualului sistem de reglementari din segmentul fiscal. Acest sistem, considera o serie de analisti, a facilitat aparitia crizei subprime, permitand o libertate de miscare prea mare jucatorilor din sistem.
Intr-un document recent, secretarul Trezoreriei Henry Paulson propunea transferarea supravegherii asupra sistemului bancar de la Fed catre un singur organism de supraveghere a pietei. In schimb, Fed ar fi urmat sa primeasca mai multe responsabilitati in ceea ce priveste pastrarea stabilitatii sistemului financiar.
Volcker spune insa ca acordarea unei asemenea puteri bancii centrale nu inseamna si ca institutia detine si o independenta din punct de vedere politic. Iar pierderea independentei bancii centrale este cu atat mai grava, cu cat aceasta i-a fost acordata plecandu-se de la premiza ca politicienii nu ar trebui sa detina puterea de a tipari bani.
Volcker a aruncat o parte din responsabilitatea pentru actuala criza a creditelor asupra autoritatilor de reglementare, inclusiv a Fed. "Nu inteleg de ce li s-a permis bancilor sa tina o parte a activelor in afara balantelor contabile, fara nici o protectie", a declarat Volcker, adaugand ca "nu inteleg de ce s-a permis o astfel de situatie mai ales dupa experienta cu Enron?".
Dupa ce Enron a mentinut o parte a activelor in afara balantei contabile in incercarea de a-si ascunde datoriile, conducand la colapsul companiei in 2001, standardele de calculare a activelor au fost inasprite. Activele pastrate in afara balantei contabile erau administrate de catre banci prin intermediul unor vehicule de investitii, care aveau capacitatea de a se autofinanta. In 2003 si 2004, Fed si celelalte autoritati de reglementare au decis anularea standardelor impuse dupa colapsul Enron, permitand bancilor sa detina asemenea entitati. Dar in momentul in care investitorii au refuzat sa mai achizitioneze instrumentele financiare emise de catre acestea, unele banci au fost nevoite sa le transfere activele in propriile balante contabile.
Volcker si-a moderat in acelasi timp atitudinea fata de episodul Bear Stearns, declarand ca "inteleg de ce oficialii Fed au actionat in acest mod. Se confruntau cu o criza care necesita o solutie rapida, temandu-se in acelasi timp de o eventuala contagiune provocata de colapsul firmei de brokeraj".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO