Business Internaţional

Un fost premier croat este investigat pentru primirea unei mite de 10 milioane euro pentru a vinde grupul petrolier INA către MOL

Un fost premier croat este investigat pentru primirea unei mite de 10 milioane euro pentru a vinde grupul petrolier INA către MOL

Autor: Marius Oncu

21.06.2011, 16:26 139

Croaţia investighează dacă grupul ungar MOL, prezent şi înRomânia, l-a mituit cu zece milioane de euro pe fostul premier IvoSanader pentru a obţine controlul managementului companieipetroliere croate INA, potrivit presei locale, citate deReuters.

Investigaţia îi vizează şi pe directorul general al MOL, ZsoltHernadi, respectiv fostul vicepremier Damir Polancec, noteazăpresa, citând surse apropiate unei unităţi anticorupţie a poliţieidin Croaţia.

Sanader este arestat în Austria, în urma unor ancheteanticorupţie, şi urmează să fie extrădat în Croaţia în următoarelesăptămâni.

Divizia anticorupţie a poliţiei a anunţat pe site că procuroriiau transmis noi informaţii autorităţilor din Austria, inclusivdetalii ale unei noi anchete privind abuzul de putere şi luare demită, menţionând iniţialele lui Sanader şi două persoane lăsateneidentificate.

"Suspiciunea se bazează pe informaţii obţinute din Austria şiElveţia, cu ajutorul organismului de cooperare judiciară al UniuniiEuropene, Eurojust", se arată în comunicat, despre care oficialiicroaţi au afirmat că a fost publicat din cauza numărului mare desolicitări din partea jurnaliştilor.

Purtătorul de cuvânt al MOL a declarat că grupul respingecategoric toate acuzaţiile, afirmând că nu a existat "nicio platăşi niciun acord de plată cu niciun factor politic de decizie dinCroaţia".
MOL este cel mai mare acţionar al INA, cu o participaţie de 47,46%şi opţiunea de a achiziţiona încă 1,6%. Statul croat deţine44,84%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO