Un fost premier croat este investigat pentru primirea unei mite de 10 milioane euro pentru a vinde grupul petrolier INA către MOL

Autor: Marius Oncu 21.06.2011

Croaţia investighează dacă grupul ungar MOL, prezent şi în România, l-a mituit cu zece milioane de euro pe fostul premier Ivo Sanader pentru a obţine controlul managementului companiei petroliere croate INA, potrivit presei locale, citate de Reuters.

Investigaţia îi vizează şi pe directorul general al MOL, Zsolt Hernadi, respectiv fostul vicepremier Damir Polancec, notează presa, citând surse apropiate unei unităţi anticorupţie a poliţiei din Croaţia.

Sanader este arestat în Austria, în urma unor anchete anticorupţie, şi urmează să fie extrădat în Croaţia în următoarele săptămâni.

Divizia anticorupţie a poliţiei a anunţat pe site că procurorii au transmis noi informaţii autorităţilor din Austria, inclusiv detalii ale unei noi anchete privind abuzul de putere şi luare de mită, menţionând iniţialele lui Sanader şi două persoane lăsate neidentificate.

"Suspiciunea se bazează pe informaţii obţinute din Austria şi Elveţia, cu ajutorul organismului de cooperare judiciară al Uniunii Europene, Eurojust", se arată în comunicat, despre care oficialii croaţi au afirmat că a fost publicat din cauza numărului mare de solicitări din partea jurnaliştilor.

Purtătorul de cuvânt al MOL a declarat că grupul respinge categoric toate acuzaţiile, afirmând că nu a existat "nicio plată şi niciun acord de plată cu niciun factor politic de decizie din Croaţia".
MOL este cel mai mare acţionar al INA, cu o participaţie de 47,46% şi opţiunea de a achiziţiona încă 1,6%. Statul croat deţine 44,84%.