Business Internaţional

Un editorialist britanic atacă dur Europa: încetaţi să mai cerşiţi bani

Un editorialist britanic atacă dur Europa: încetaţi să mai cerşiţi bani

Autor: Alexandru Matei

20.12.2011, 12:27 1366

În plină dispută între marile puteri economice ale UE, în special Franţa, şi Marea Britanie ca urmare a refuzului Londrei de a permite modificarea tratatelor europene, editorialistul economic Ambrose Evans-Pritchard face o analiză a capacităţii ţărilor din zona euro de a pune capăt crizei şi trage concluzia că acestea sunt "cel mai bogat cerşetor".

El scrie că "furia Europei împotriva Marii Britanii a atins punctul culminant. Motivul este refuzul nostru de a acorda un împrumut de 31 de miliarde de euro pe care nu ni-l permitem pentru a ajuta o uniune monetară ce a fost creată împotriva voinţei noastre şi cu scopul de a face un salt către un stat european care este total nedemocratic".

El mai scrie că "Marea Britanie nu a considerat niciodată mecanismul de salvare a zonei euro credibil, iar zona euro are resursele necesare să pună capăt propriei crize dacă doreşte. Variantele implică obligaţiunile comune şi mobilizarea BCE".

Mai mult decât atât, "aşa cum politicienii din zona euro nu obosesc să ne reamintească, datoria medie a ţărilor care folosesc euro este mai mică decât cea a Marii Britanii, SUA şi Japoniei. Aşa că încetaţi să mai cerşiţi".

Atacul editorialistului continuă, el spunând că membrii uniunii monetare europene au creat o monedă nefuncţională şi că acum încearcă să împartă consecinţele erorii lor cu terţe părţi în loc să facă paşii necesari rezolvării problemei.

Sfatul lui Pritchard către liderii europeni este că "dacă nu vor să salveze euro luând măsuri serioase, adică să creeze o uniune fiscală, atunci ar trebui să organizeze o spargere controlată a uniunii".


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO