Business Internaţional

Ultima navă părăseşte Odesa înainte de expirarea acordului privind cerealele din Marea Neagră

Ultima navă părăseşte Odesa înainte de expirarea...

Autor: Cosmin Pirv

16.07.2023, 13:21 34

Ultima navă care operează în cadrul acordului negociat de ONU care permite exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră a părăsit portul Odesa duminică dimineaţa, înainte de termenul limită pentru prelungirea înţelegerii, scrie Reuters.

Rusia nu a fost de acord să înregistreze nicio navă nouă din 27 iunie, iar acordul va expira luni, dacă Moscova nu va accepta o prelungire.

Un purtător de cuvânt al Naţiunilor Unite a declarat vineri că secretarul general Antonio Guterres aştepta un răspuns din partea preşedintelui rus Vladimir Putin cu privire la propunerea de prelungire a acordului.

Putin i-a spus preşedintelui sud-african Cyril Ramaphosa, într-o convorbire telefonică avută sâmbătă, că angajamentele de a elimina obstacolele din calea exporturilor ruseşti de alimente şi îngrăşăminte nu au fost încă îndeplinite, a precizat Kremlinul.

Rusia a ameninţat în repetate rânduri că va renunţa la acest acord, negociat de ONU şi Turcia în iulie 2022, şi care a fost prelungit cu două luni la 17 mai.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO