Business Internaţional

UE invata din greseli si vrea sincronizarea politicilor in lupta cu petrolul

03.06.2004, 00:00 16

Ministrii europeni de finante au promis o reactie unanima la cresterea pretului petrolului la noi valori record. Ei au declarat ca nu vor repeta istoria din 2000 (alt an in care petrolul a crescut), cand au existat disensiuni in privinta reducerii impozitelor.
Pretul futures al titeiului a atins pe data de 1 iunie, la New York, nivelul record de 42,33 dolari barilul, amenintand refacerea economiei europene, care a crescut cu 0,6% in primul trimestru, in cel mai rapid ritm din ultimii trei ani. Ieri titeiul era cotat la 41,84 dolari/baril.
Ministrii de finante  au declarat ca au invatat din greselile anului 2000, cand Franta si Italia au cedat in fata protestelor camionagiilor si au incalcat un acord UE, prin reducerea impozitelor pe combustibili. Ministrii nu au dezvaluit insa ce politica vor aplica in acest an.
"Exista o parere conform careia actiunile unilaterale ale tarilor nu sunt de nici un ajutor", a declarat ministrul olandez de finante Gerrit Zalm, dupa intalnirea de marti de la Luxemburg a ministrilor celor 12 tari din zona euro.
Preturile ridicate la petrol ar putea taia 0,2 puncte procentuale din cresterea economica a Europei si adauga 0,2 puncte procentuale la inflatie, afirma Comisia Europeana. Previziunile comisiei privind cresterea economica din zona euro se cifreaza pentru 2004 la 1,7%.
"Speram sa nu se repete situatia din 2000", a declarat ministrul de finante al Frantei, Nicolas Sarkozy. "Dorim o reactie sincronizata".
Charlie McCreevy, din Irlanda, cel care a prezidat intalnirea, a refuzat sa confirme o reducere a impozitelor pentru a atenua impactul petrolului in crestere.
Discutiile au continuat ieri in prezenta ministrilor din toate cele 25 de tari.
Cativa oficiali si-au exprimat increderea ca aprecierea euro fata de dolar va neutraliza efectul cresterii preturilor la petrol, impiedicand astfel accelerarea inflatiei si incetinirea cresterii economice.
Potrivit comisarului monetar al UE, Joaquin Almunia, "euro ne protejeaza in continuare economiile". "Multumita monedei unice, nu suferim atat de tare de pe urma consecintelor", a declarat si ministrul belgian de finante Didier Reynders.
Moneda europeana s-a apreciat cu 3,6 procente fata de dolarul american din 25 aprilie 2004, amortizand efectul cresterii de 17% a preturilor la petrol asupra consumatorilor europeni. Aprecierea recenta a survenit in urma publicarii unui raport guvernamental potrivit caruia vanzarile germane pe segmentul de retail au crescut mai mult decat era previzionat. In aprilie, cresterea a fost de 0,6%, comparativ cu media estimata de economistii intervieveti de Bloomberg, de 0,5%.
Euro a recuperat astfel aproape tot terenul pierdut fata de dolar din 2 aprilie, cand un raport arata ca economia americana a creat cele mai multe locuri de munca in luma martie, dupa patru ani. Cursul EUR/USD a fost ieri de 1,2278 dolari pentru un euro.
Banca Centrala Europeana nu a intervenit in sensul influentarii dobanzii la credite din luna iunie anul trecut, cand  a diminuat rata dobanzii de referinta la 2%, cel mai scazut nivel inregistrat in tarile UE timp de sase decenii. Azi oficialii BCE se intalnesc pentru a stabili nivelul ratei dobanzii.
Ministrul de finante austriac Karl-Heinz Grasser si ministrul spaniol al economiei, Pedro Solbes, sunt de parere ca ridicarea nivelului inflatiei pe fondul exploziei preturilor la titei se va dovedi "temporara".
Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) nu doresc ca explozia preturilor la energie sa influenteze in sens negativ refacerea economiei mondiale si sa provoace cresterea costurilor. Ministrul petrolului din Qatar, Abdullah bin Hamad al-Attiyah, a declarat ca producatorii din Orientul Mijlociu sunt in siguranta si ca speculatiile privind intreruperea productiei au crescut cu 9 dolari pretul petrolului. "Toata lumea ar trebui sa produca ce cantitate vrea in urmatoarele cateva luni", a declarat el la Beirut, unde grupul se intalneste azi. Pe piata petrolului, "teama devine un factor tot mai important. Nimeni nu pare ca se mai preocupa de productia reala".
In opinia lui al-Attiyah, OPEC trebuie sa-si mentina totusi sistemul de limitare al productiei, pentru a putea recurge la o eventuala diminuare a productiei in viitor.
"OPEC este aproape de incheierea unui acord, toate tarile in afara de Venezuela sunt pentru ridicarea limitelor de productie. Inca putina targuiala si vor cadea la o intelegere", afirma Deborah White, un economist pe domeniul petrolier la Societe Generale din Paris. Atacurile ar putea duce la "atingerea unui consens in cadrul OPEC, si nu la divizarea organizatiei".
Ministrul petrolului din Arabia Saudita, Ali al-Naimi, a declarat ca tara sa a luat masuri pentru intarirea securitatii, dar nu a precizat natura concreta a masurilor luate. A confirmat in schimb ca Arabia Saudita isi mentine propunerea lansata saptamana trecuta la Amsterdam, de a-si creste productia pana la 9 milioane de barili zilnic pentru luna in curs.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO