Business Internaţional

UE acuza Visa ca a incalcat regulile concurentei

04.08.2004, 00:00 49

Comisia Europeana a acuzat, ieri, Visa International ca a incalcat reglementarile UE din domeniul concurentei deoarece a refuzat sa admita banca americana Morgan Stanley in reteaua sa globala.
Conform unui comunicat al Comisiei, decizia asociatiei de 21.000 de banci si societati de servicii financiare de a nu admite banca de investitii americana in reteaua Visa din Uniunea Europeana, pe motivul ca opereaza un sistem concurent de carduri, este discriminatorie.
"Comisia este preocupata ca aceasta regula Visa nu este aplicata in mod obiectiv si nediscriminatoriu tuturor solicitantilor care doresc sa fie membri Visa", a indicat organismul executiv al UE, explicand acuzatiile preliminare aduse asociatiei.
Un purtator de cuvant al Visa International a afirmat ca, din moment ce Morgan Stanley detine si opereaza un sistem concurent, Discover, "orice decizie care i-ar pemite accesul la informatii despre Visa va reduce inevitabil competitia intre sistemele de plata, iar de aceasta competitie puternica beneficiaza toata lumea si in mod deosebit consumatorii".
Masura luata de Comisia Europeana urmeaza investigatiilor derulate asupra practicilor Visa si MasterCard, care impreuna controleaza cu putin sub 90% din piata de carduri a Europei. Acuzatiile demonsteaza accentul pus de Comisie asupra eliminarii abuzurilor din sectorul serviciilor financiare, scrie Financial Times.
Master Card si Visa s-au mai confruntat cu acuzatii din partea Comisiei, atunci cand aceasta a acuzat cele doua organizatii de "suprataxare" a operatorilor de retail. Dar in timp ce MasterCard este inca sub investigatie, Visa a ajuns la o intelegere cu Comisia Europeana in urma cu doi ani, promitand la acel moment ca va reduce taxele.
Pe plan mondial, cardurile Visa genereaza un volum anual de tranzactii de peste 2.900 miliarde de dolari si sant acceptate in peste 150 de tari. In premiera, gradul de utilizare pe plan mondial al cardurilor de debit Visa International l-a depasit pe cel al cardurilor de credit in anul 2003. Volumul tranzactiilor efectuate cu carduri de debit Visa s-a ridicat la 1.480 miliarde de dolari la finalul anului 2003, dupa o crestere cu 17% fata de anul precedent, in vreme ce volumul tranzactiilor realizate pe plan international cu carduri de credit Visa a urcat cu 5%, la 1.450 miliarde de dolari.
Compania a justificat majorarea volumului de tranzactii cu cardurile de debit prin securitate si convenabilitate, precum si prin utilizarea la achizitii zilnice, precum cumpararea de alimente, benzina, achitarea notelor de plata la restaurante, achizitii pe Internet si plata facturilor lunare.
Numarul platilor efectuate la comercianti de posesorii romani de carduri VISA a crescut cu 118% in perioada martie 2003- martie 2004, interval in care s-a dublat valoarea tranzactiilor aferente cumparturilor achitate cu cardul, la peste 100 milioane de dolari.
Valoarea tuturor operatiunilor prin carduri Visa a depasit doua miliarde de dolari in intervalul mentionat, reprezentind o crestere de 75%.
La sfarsitul lunii martie 2004, existau mai mult de 13.800 locatii comerciale care accepta cardurile Visa, ceea ce reprezinta o crestere de 68% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent.
In Romania erau inregistrati, la finele primului trimestru, aproximativ 2,3 milioane de posesori de carduri Visa, cu 29% mai multi comparativ cu martie 2003. In perioada analizata, au fost efectuate 40,7 milioane de tranzactii cu carduri VISA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO