Business Internaţional

Ucraina riscă să nu mai „facă istorie“ la Euro 2012 dacă nu ameliorează situaţia fostului premier Iulia Timoşenko

Ucraina riscă să nu mai „facă istorie“ la Euro 2012 dacă nu ameliorează situaţia fostului premier Iulia Timoşenko

Iulia Timoşenko, fostul premier al Ucrainei, este judecată pentru deturnare de fonduri publice şi fraude fiscale în perioada 1997-1998, când conducea compania United Energy Systems. Foto AFP

Autor: Andrei Cîrchelan

02.05.2012, 00:02 1380

Mai mulţi lideri europeni şi oficiali ai UE au anunţat că nu vor vizita Ucraina pentru campionatul euro­pean de fotbal Euro 2012 dacă fosta ţară sovietică nu începe să respecte drepturile omului, referindu-se în special la cazul fostului premier Iulia Timoşenko, afla­tă acum în arest şi presupusă victimă a unor violenţe motivate politic, scrie pre­sa internaţională.

Campionatul de fotbal Euro 2012, care se va desfăşura între 8 iunie şi 1 iu­lie, este organizat de Polonia şi Ucraina sub sloganul "Împreună facem istoria". Evenimentul va fi boicotat însă de oficiali europeni în semn de protest faţă de tratamentul la care pare să fie supusă în închisoare Iulia Timoşenko.

Printre vocile care s-au ridicat împotriva situaţiei din Ucraina se numără preşedintele Comisiei Euro­pe­ne José Manuel Barroso, cancelarul german Angela Merkel, preşedinţii Cehiei, Germaniei, Austriei şi Slo­ve­niei, precum şi comisarul european pe justiţie Vi­vianne Reding. De asemenea, în SUA secretarul de stat Hillary Clinton a anunţat că Statele Unite sunt "foarte îngrijorate" din cauza tratamentului rezervat fostului premier ucrainean.

"Preşedintele nu are nicio intenţie să meargă în Ucraina sau să participe la evenimentele de acolo", a de­clarat purtătorul de cuvânt al lui Barroso.

Analişti ucraineni au declarat recent pentru AFP că au­to­rităţilor din Kiev "le pasă mai mult de Euro 2012 de­cât de alegerile parlamentare din 28 octombrie sau de Timoşenko", astfel că fostul premier ar putea fi eliberat în curând, autorităţile dând deja semnale în acest sens.

Timoşenko, în vârstă de 51 de ani, a fost con­dam­nată în octombrie 2011 la şapte ani de închisoare pen­tru abuz de putere. La sfârşitul săptămânii trecute a intrat în greva foamei pentru a denunţa ceea ce, în opinia ei, con­stituie o răzbunare per­so­nală din partea preşe­dintelui Viktor Ianu­ko­vici şi pentru a protesta faţă de "reprimarea po­litică" şi violenţele la care a fost supusă în în­chi­soare. Ulterior, presa internaţională a publicat ima­gini cu Timoşenko arătând nişte vânătăi pe care spune că i le-au provocat gardienii închisorii. În replică, pro­cu­rorii ucraineni au declarat că vânătăile sunt auto-pro­­vocate pentru a înduioşa opinia publică internaţională.

Preşedintele Ianukovici a investit nouă miliarde de do­lari în construirea de noi stadioane, terminale de aero­port şi trenuri rapide pentru campionatul de fot­bal pentru a crea senzaţia de bunăstare înaintea alege­rilor parlamentare din toamnă, scrie EUobserver.

Boicoturile sportive sunt evenimente rare în UE. La ceremonia de deschidere a jocurilor olimpice din 2008 de la Beijing au participat, din Uniune, doar li­de­rii României, Bulgariei, Franţei, Slovaciei, Letoniei, Ciprului, Olandei, Finlandei şi Luxemburgului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO