Business Internaţional

Ucraina pregăteşte o lovitură grea. Oficialii SUA: Armata a lansat atacuri pentru pregătirea unei contraofensive

Ucraina pregăteşte o lovitură grea. Oficialii SUA:...

Autor: Mihai Draghici

29.08.2022, 15:43 86

Armata ucraineană a iniţiat, luni, acţiuni militare în sudul Ucrainei, în cadrul eforturilor de pregătire a unei contraofensive semnificative, afirmă oficiali militari americani, citaţi de postul de televiziune CNN.

"Armata ucraineană a iniţiat acţiuni ofensive în câteva direcţii, pe frontul de sud, în scopul eliberării teritoriilor ocupate", a declarat Natalia Humeniuk, purtătorul de cuvânt al Comandamentului operaţional de sud.

Deocamdată, sunt doar acţiuni de "configurare" a zonelor operaţionale, care includ atacarea sistemelor ofensive, a centrelor de comandă şi control şi a depozitelor de muniţie ruse.

"Toate detaliile vor fi disponibile după finalizarea operaţiunii", a precizat Natalia Humeniuk.

Potrivit cotidianului Kyiv Post, citat de Sky News, atacurile armatei ucrainene se concentrează asupra poziţiilor ruse din zona oraşului Herson. Informaţiile nu pot fi confirmate din surse independente.

Atacurile Ucrainei, dacă se vor confirma, au loc în contextul în care o misiune a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) se pregăteşte să meargă la Centrala nucleară de la Zaporojie, aflată sub controlul trupelor ruse.

Kremlinul a cerut luni comunităţii internaţionale să intensifice presiunile asupra Ucrainei pentru a înceta operaţiunile militare în apropierea complexului nuclear. "Toate ţările au obligaţia de a face presiuni asupra părţii ucrainene pentru a înceta să pericliteze continentul european prin bombardarea Centralei Zaporojie şi a zonelor adiacente", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de cotidianul Le Monde.

Oraşul Orihiv, situat în regiunea Zaporojie, a fost vizat de peste 200 de atacuri, potrivit autorităţilor ucrainene, în timp ce armata rusă a reclamat tiruri cu obuze asupra oraşului Enerhodar, sitaut în apropierea centralei nucleare. Rusia şi Ucraina se acuză reciproc de aceste atacuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO