Business Internaţional

Ucraina mută data Crăciunului în 25 decembrie, în semn de protest faţă de Rusia

Ucraina mută data Crăciunului în 25 decembrie, în...

Autor: Laura Buciu

29.07.2023, 22:03 51

Ucraina a adoptat o lege care mută sărbătoarea oficială de Crăciun pe 25 decembrie, distanţându-se şi mai mult de tradiţiile Bisericii Ortodoxe Ruse, aliate cu Putin, care sărbătoreşte Crăciunul pe 7 ianuarie, scrie CNN.

Proiectul de lege a fost adoptat de parlamentul ucrainean la începutul acestei luni. Preşedintele Volodimir Zelensk a promulgat legea vineri.

Promotorii legii au declarat că adoptarea ei ar ajuta Ucraina „să renunţe la moştenirea rusă de a impune sărbătorirea Crăciunului la 7 ianuarie” şi să îi ajute pe ucraineni „să îşi trăiască propria viaţă cu propriile tradiţii şi sărbători”.

Ucraina şi Rusia sunt ambele ţări majoritar ortodoxe, dar de când Rusia a anexat ilegal Crimeea şi a început să susţină separatiştii din regiunea Donbas din estul Ucrainei în 2014, o mare parte a comunităţii ortodoxe din Ucraina s-a îndepărtat de Moscova.

Războiul Rusiei în Ucraina a accelerat şi mai mult prăpastia dintre cele două ramuri ale creştinismului ortodox, mai ales având în vedere că şeful Bisericii Ortodoxe din Rusia, Patriarhul Kirill, a aprobat pe deplin invazia şi a încadrat-o ca fiind o ciocnire culturală între lumea rusă şi valorile liberale occidentale.

Noua lege va oficializa efectiv ceea ce unele biserici din Ucraina au început deja să practice. O ramură a Bisericii Ortodoxe din Ucraina a permis bisericilor să sărbătorească Crăciunul pe 25 decembrie de anul trecut. Principala biserică greco-catolică din Ucraina a declarat în februarie că trece la un nou calendar pentru a sărbători, de asemenea, Crăciunul, pe 25 decembrie.

Decizia pare să fie populară. În decembrie, guvernul ucrainean a lansat un sondaj de opinie prin care întreba cetăţenii dacă data Crăciunului ar trebui mutată la 25 decembrie. Aproape 59% din cei peste 1,5 milioane de oameni care au votat au susţinut o astfel de schimbare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO