Business Internaţional

Ucraina îşi menţine apărarea în timp ce luptele fac ravagii în regiunea Doneţk - comandant

Ucraina îşi menţine apărarea în timp ce luptele fac...

Autor: Dorin Oancea

12.02.2023, 09:52 58

Forţele ucrainene menţin apărarea de-a lungul liniei frontului din Doneţk, inclusiv a oraşului asediat Bakhmut, cele mai aprige bătălii fiind purtate pentru oraşele Vuhledar şi Maryinka, a declarat Valeriy Zaluzhnyi, comandantul-şef al forţelor armate ucrainene, citat de Reuters.

Zaluzhnyi a declarat că Rusia efectuează zilnic aproximativ 50 de atacuri în Doneţk. "Lupte violente continuă în zona Vuhledar şi Maryinka", a declarat Zaluzhnyi într-un mesaj pe Telegram după o convorbire cu generalul american Mark Milley.

"Ne menţinem apărarea. În unele zone ale frontului am reuşit să recâştigăm poziţiile pierdute anterior şi am câştigat un punct de sprijin."

Zaluzhnyi nu a precizat unde au fost aceste câştiguri. El a adăugat că Ucraina continuă să deţină Bakhmut, încercând să "stabilizeze" linia frontului din jurul oraşului.

Şeful grupului de mercenari Wagner din Rusia a declarat sâmbătă că forţele sale se confruntă cu o rezistenţă acerbă în jurul Bakhmut.

Vineri, Marea Britanie a declarat că forţele ruseşti au obţinut progrese la nord de Bakhmut, dar au avut mai multe dificultăţi în atacarea Vuhledar, la aproximativ 150 de kilometri mai la sud.

Este imposibil să se stabilească în mod independent zonele de control ale fiecărei părţi, deoarece luptele de-a lungul liniei de front au încetinit în ultimele luni.

Analistul militar ucrainean Oleh Zhdanov a declarat că, în ciuda presiunii Rusiei în Maryinka, un orăşel aproape părăsit şi distrus care se află pe linia frontului de la începutul războiului, în urmă cu un an, forţele ucrainene au reuşit să menţină terenul.

"Luptele continuă în centrul oraşului, dar nu s-au înregistrat schimbări în ultimele 24 de ore", a declarat Zhdanov într-un videoclip pe reţelele de socializare.

Şeful Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat că ar putea dura doi ani pentru ca Moscova să controleze regiunile Doneţk şi Luhansk din Ucraina. Anul trecut, Moscova le-a revendicat pe ambele ca fiind "republici" ale Rusiei, într-un demers condamnat de majoritatea ţărilor din cadrul ONU ca fiind ilegal.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO