Business Internaţional

UBS este acuzata de fiscul american ca ii ajuta pe miliardari sa plateasca impozite mai mici

18.07.2008, 00:00 20

Documentul vizeaza, in mare parte, operatiunile efectuate de americanii bogati prin intermediul bancii elvetiene UBS sau al LGT Group, din Liechtenstein. Clientii americani detin 19.000 de conturi in cadrul UBS, valoarea totala a acestora fiind estimata la 18-20 mld. dolari (circa 12 mld. euro), scrie The Wall Street Journal.
Ancheta subcomitetului de investigatii al Senatului american aduce si mai multe argumente in sprijinul unei campanii initiate de autoritatile fiscale din intreaga lume si care vizeaza eliminarea barierelor de acces la datele bancilor aflate pe teritoriul unor state considerate paradisuri fiscale, precum Liechtenstein.
Investigatorii nu au reusit sa obtina date din partea LGT, dar spun ca au fost identificate peste 100 de conturi administrate de banca europeana si care apartineau unor clienti din Statele Unite.
In conditiile restrictiilor impuse in ceea ce priveste accesul la datele oficiale ale bancilor, principalele surse pe care s-au bazat investigatorii americani au fost fostii angajati ai UBS si LGT Group.
UBS, cel mai mare administrator de averi din lume, a deschis "conturi in valoare de cateva zeci de miliarde de dolari pentru clientii americani, bani care nu au fost niciodata declarati autoritatilor", potrivit raportului anchetatorilor.
Procurorii americani au inceput deja perchezitionarea sediului UBS din Zurich, banca aratandu-se dispusa sa coopereze cu acestia.
Luna trecuta, un fost angajat al bancii a pledat vinovat in fata unui tribunal, intr-un proces in care este acuzat ca a ajutat un miliardar american sa evite plata impozitelor catre stat.
Procurorii americani au fost ajutati in demersul lor de fostul angajat al UBS Bradley Birkenfeld, care pe 19 iunie a recunoscut ajutorul acordat miliardarului Igor Olenicoff in incercarea acestuia de a evita plata impozitelor.
Birkenfeld a declarat ca in cadrul acestei operatiuni a colaborat cu bancherul LGT, Mario Staggl, care nu a fost insa gasit de anchetatori.
Angajatii UBS nu erau imputerniciti sa furnizeze servicii bancare, sa ofere sfaturi privind investitiile sau sa solicite cumpararea sau vanzarea de instrumente financiare clientilor americani, se arata in marturia depusa de Birkenfeld in fata judecatorilor.
El a declarat in fata senatorilor americani ca UBS a exercitat o serie de presiuni asupra angajatilor pentru ca acestia sa incheie afaceri pe piata americana, unde banca a identificat 222 de miliardari ale caror averi insumate se ridica la 709 miliarde de dolari.
In urma declansarii scandalului, autoritatile elvetiene au interzis bancherilor sa mai calatoreasca in SUA pentru o perioada limitata. Si asta in conditiile in care angajatii UBS efectuau calatorii regulate de cealalta parte a Atlanticului fara ca in fisa lor sa fie mentionat scopul deplasarii.
In acelasi timp, LGT Group - banca detinuta de familia regala din Liechtenstein - se afla in centrul unui scandal fiscal care implica mai multe state. Scandalul a inceput in momentul in care un fost angajat al institutiei a vandut autoritatilor germane un document electronic ce continea numele mai multor companii si oameni de afaceri germani care isi pastrau profiturile in conturile bancii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO